Condooms

Condooms zijn een zeer effectief preventiemiddel. Ze beschermen tegen soa's en hiv, zowel als tegen zwangerschap. Als condooms er niet waren geweest, hadden zeker 45 miljoen meer mensen hiv gehad.

Tekort aan condooms

In Nederland zijn condooms erg gemakkelijk te verkrijgen, maar dat is niet overal zo. Wereldwijd zijn veel te weinig condooms beschikbaar. In Afrika onder de Sahara alleen al gaat het om een tekort van 3 miljard condooms per jaar (50% van de geschatte behoefte).

 

Condoomgebruik

Niet iedereen wil of kan condooms gebruiken. Bijvoorbeeld omdat ze simpelweg niet verkrijgbaar zijn in een land. Ook zijn er groepen die niet altijd een condoom willen of kunnen gebruiken:

In veel landen is het voor jongeren lastig om überhaupt aan condooms te komen omdat in die landen de gedachte is dat jongeren geen seks mogen hebben.
Een sekswerker kan gedwongen worden om het zonder condoom te doen.
Voor sommige mensen is een condoom zo onprettig dat ze het zonder doen, ondanks de risico's. Voor bepaalde groepen (zoals mannen die seks hebben met mannen) zou het daarom een uitkomst zijn wanneer PrEP makkelijk en zonder hoge kosten beschikbaar is.

 

Informatie over condooms

Lees hier 5 tips voor condoomgebruik.

De website van Soa Aids Nederland geeft goede informatie over condooms, over correct condoomgebruik, de verschillende soorten en maten en hoe je veilig kunt stoppen met condoomgebruik.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie