Mannen die seks hebben met mannen (MSM)

Seks tussen mannen komt in alle culturen voor, alleen is het in veel landen nog niet geaccepteerd. Mannen die met elkaar vrijen zijn niet per definitie homoseksueel. Vaak gebeurt het naast een heteroseksuele relatie en weet de vrouwelijke partner van niets. Of in een omgeving waar alleen mannen leven, zoals een gevangenis. Gedwongen seks is daar ook een bekend verschijnsel. 

Risicogroep

Mannen die seks hebben met mannen lopen 27 keer meer kans op het krijgen van hiv dan de rest van de bevolking. Dit wordt veroorzaakt doordat hiv sneller wordt overgedragen bij anale seks dan bij vaginale seks. Ook komt hiv veel vaker voor in de groep waardoor de kans groter is dat je seks hebt met iemand met hiv dan onder heteroseksuelen. In 78 landen is homoseksualiteit wettelijk verboden en in 7 landen staat er de doodstraf op. Toegang tot hiv-preventie en gezondheidszorg is dan niet mogelijk of zeer beperkt. Daardoor stijgt het risico op hiv-infecties en uitbreiding van de epidemie.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie