Oud worden met hiv

Vroeger betekende hiv een doodsvonnis. Tegenwoordig hebben mensen met hiv een vrijwel normale levensverwachting. De overlevingskansen van patiënten die met succes combinatietherapie gebruiken zijn vergelijkbaar zijn met die van de algemene bevolking.

Gevolgen van hiv

Oud worden met hiv verloopt echter niet altijd probleemloos. Het lijkt erop dat hiv ervoor zorgt dat sterftekansen bij hiv overeenkomen met die van mensen zonder hiv die ongeveer tien jaar ouder zijn. 
Mensen met hiv hebben een grotere kans een (of meerdere) chronische ziekte(n) te ontwikkelen die geassocieerd worden met veroudering. Het gaat om hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, verminderde nierfunctie, diabetes, botontkalking, huidkanker, anuskanker, de ziekte van Hodgkin en chronische hepatitis. Daarnaast horen artsen regelmatig verhalen van patiënten over het verdwijnen van libido, over moeheid en over 'energietekort' - iets waar ook ouder wordende mensen mee kampen. Daarnaast zien artsen bij sommige vrouwen met hiv een vervroeging van de menopauze optreden.

Verouderen door hiv

Hoe het komt dat mensen dat mensen met hiv sneller verouderen is niet bekend. Wordt het veroorzaakt door het hiv-virus of door de medicijnen die gebruikt worden? Of komt het simpelweg doordat mensen met hiv een chronische ziekte hebben? Zoals mensen met diabetes en reuma ook eerder last hebben van ouderdomsziekten? Eerder, mede door Aidsfonds gefinancierd, onderzoek hierover gaf informatie, maar meer onderzoek is nodig. Veel problemen kunnen worden voorkomen door op tijd met hiv-remmers te beginnen. En door de ziektes die met veroudering samenhangen vroegtijdig op te sporen en te behandelen. Met het oog op de toekomst zal de hiv-behandelaar in Nederland niet alleen verstand van infectieziekten en hiv moeten hebben, maar vooral ook van bijkomende ziekten en van ouderengeneeskunde.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie