Alles over PrEP, de pil die hiv voorkomt
PrEP is een pil die zorgt dat je geen hiv krijgt. Het is een veilig én effectief medicijn. Dat is wetenschappelijk bewezen. PrEP is in Nederland verkrijgbaar op doktersrecept. De pillen worden in Nederland niet vergoed.
Dit moet je weten over PrEP
- PrEP is bedoeld voor mensen die een hoger risico lopen op hiv
- Bij correct gebruik beschermt PrEP net zo goed als een condoom tegen een hiv-infectie.
- Je gebruikt PrEP dagelijks of alleen rond de seks
- Om te zorgen dat PrEP veilig blijft, is belangrijk om het medicijn alleen onder medische begeleiding te slikken.
- PrEP beschermt alleen tegen hiv, niet tegen andere soa’s.
Hoe kom je aan PrEP?
PrEP is sinds 2016 verkrijgbaar op doktersrecept. Sinds augustus 2024 kan iedereen met een verhoogd risico op hiv bij de GGD terecht voor PrEP-zorg. De zorg en de testen zijn dan gratis. Voor de pillen ga je met het recept van de huisarts of GGD naar de apotheek. De kosten voor PrEP betaal je zelf. De prijs verschilt per apotheek en ligt tussen de 20 en 60 euro per maand. De pillen worden niet vergoed door de zorgverzekering.
Alle ins en outs over het verkrijgen en gebruiken van PrEP lees je op mantotman.nl.
PrEP helpt de aidsbestrijding
PrEP is een belangrijk instrument om de hiv-epidemie een halt toe te roepen. Daarom vinden we dat het medicijn overal laagdrempelig en breed beschikbaar zou moeten zijn. En dat PrEP in Nederland vergoed zou moeten worden.
Waar PrEP breed en laagdrempelig beschikbaar is, zien we afnames in het aantal nieuwe hiv-infecties. In Londen daalde het aantal nieuwe hiv-infecties onder homomannen binnen korte tijd met 40 procent na introductie van PrEP; in San Francisco met 50 procent en in Australië binnen één jaar met 25 procent.
- PrEP biedt de mogelijkheid om duizenden hiv-infecties te voorkomen
- PrEP voorkomt een leven lang hiv-remmers slikken
- PrEP kan de samenleving vele zorgkosten besparen
- PrEP biedt gebruikers de mogelijkheid om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun seksuele gezondheid en die van hun partner
- PrEP neemt die altijd aanwezige angst voor een hiv-infectie weg
PrEP moet ook in Nederland vergoed worden
Ieder jaar worden er in Nederland nog meer dan 400 nieuwe hiv-diagnoses gesteld. Daarom vinden we dat PrEP ook in Nederland vergoed moet worden. Met de landelijke werkgroep PREPARED willen we dat voor elkaar krijgen. Onder andere door politieke druk uit te oefenen.
Daar hebben we succes in gehad: na lang aandringen werd PrEP en de bijbehorende zorg 5 jaar lang via GGD’en aangeboden aan 6500 mannen met een hoog risico op hiv. Inmiddels is die regeling omgezet in zorg voor iedereen met een verhoogd risico op hiv. Maar de pillen betaal je zelf. Wij vinden het van cruciaal belang dat ook de medicatie zo snel mogelijk vergoed wordt via de zorgverzekering en wordt uitgesloten van het eigen risico.
Daarom blijven we ons inzetten voor een regeling zonder beperkingen en met dekking, of je nu via huisarts of GGD PrEP-zorg krijgt. Alleen als PrEP breed beschikbaar is kunnen we in Nederland snel het doel van 0 nieuwe hiv-infecties bereiken.