Financiering aidsbestrijding
We staan op een keerpunt in de aidsbestrijding. Om een einde te maken aan de aidsepidemie zijn juist nu extra investeringen nodig. Door de komende jaren meer geld uit te trekken voor het voorkomen van nieuwe hiv-infecties en het behandelen van mensen met hiv, besparen we kosten op de lange termijn. Doen we dat niet, dan wint de epidemie opnieuw en worden de financiële lasten van de epidemie in de toekomst des te hoger.
Minder geld voor de aidsbestrijding
Ondanks dat er nu juist extra geld nodig is om een einde aan de epidemie te maken, geven voor het eerst sinds 5 jaar de donorlanden minder geld uit aan de internationale aidsbestrijding. Dertien van de veertien grote westerse donorlanden hebben in 2015 de bijdrage aan de bestrijding van aids in één jaar tijd met bijna 13% verminderd, van $ 8.6 miljard naar $ 7.5 miljard.
Tekort van 7 miljard dollar
In 2015 werd in totaal $ 19.2 miljard besteed aan de bestrijding van hiv en aids wereldwijd. UNAIDS heeft berekend dat in 2020 $ 26 miljard nodig is om preventie en behandeling van hiv wereldwijd te kunnen betalen. Dat betekent nog een tekort van $ 7 miljard, elk jaar moet het internationale budget dus juist omhoog met $ 1,5 miljard. Daarna kan het jaarlijks te besteden budget weer verminderen, omdat de epidemie dan gekeerd is.
Steun de aidsbestrijding
Wil jij net als Aidsfonds dat er nergens op de wereld mensen nog aids krijgen en nieuwe hiv-infecties voorkomen? Dan is jouw bijdrage nu misschien wel belangrijker dan ooit. Steun Aidsfonds zodat we ons gezamenlijk kunnen blijven inzetten voor de aidsbestrijding.