Maatschappelijke gevolgen en impact van aids
Aids is één van de grootste epidemieën ter wereld. De miljoenen aidsdoden heeft grote maatschappelijke en economische gevolgen.
Doden door aids
Dankzij levensreddende medicijnen zouden mensen met hiv een lang en gezond leven kunnen leiden. Toch is dit nog lang niet het geval. Jaarlijks sterven nog honderdduizenden mensen aan de gevolgen van aids.
Je zou het misschien niet verwachten, maar ook in Nederland gaan er nog mensen dood aan de gevolgen van aids. Dit komt doordat mensen te laat erachter komen dat ze hiv hebben of doordat iemand te lang wacht om zorg te vragen.
Een economische ramp
Van alle landen in de wereld zijn het de lage inkomenslanden die het zwaarst worden getroffen door de aidsepidemie. Armoede en maatschappelijke ongelijkheid staan aan de basis van de verspreiding van hiv.
Naast het verdriet waar gezinnen mee te maken krijgen, is armoede een belangrijk gevolg van aids. Aids treft met name jonge mensen, die in de bloei van hun leven zijn. Zij zijn de economische motor van een land. Het verlies van de kostwinner van het gezin betekent in veel landen dat de achterblijvende familie in armoede komt te leven.
In sommige landen wordt de beroepsbevolking steeds kleiner, omdat een groot deel van de bevolking in de bloei van hun leven sterft. Hierdoor raken de voedselproductie, de gezondheidszorg en het onderwijs ontwricht. De armoede stijgt en daarmee blijft de epidemie in stand.
Dat kan leiden tot een nog grotere armoedeval, meer nieuwe infecties en meer sterfte. Bijvoorbeeld omdat meer mensen als gevolg van de armoede seks hebben in ruil voor voedsel. Dat vergroot de kans op hiv.
Stigma en taboe
In veel landen rust op hiv en seks een groot taboe. Mensen met hiv kunnen daardoor in een isolement terecht te komen en te maken krijgen met mentale klachten. Ze durven er met niemand over te praten, durven niet naar de kliniek of nemen hun medicijnen niet consistent in uit angst dat iemand het ontdekt. Met alle gevolgen van dien. Wanneer hun hiv-status door de omgeving wordt ontdekt, lopen ze kans verstoten te worden en op straat en in armoede terecht te komen.
De taboes rondom seks en hiv maken het ook moeilijk om de bevolking voor te lichten. Want als je niet over seks hoort te praten, kun je ook niet uitleggen hoe je hiv kunt oplopen en hoe je dat voorkomt. Zo krijgt het virus alle kans om zich verder te verspreiden.