Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie
Home  >  Dit doen wij  >  

Vrouwen met een droom

Armoede maakt mensen kwetsbaar voor hiv, zeker in gebieden waar het virus veel voorkomt. Met voorlichting alleen zijn we er dus niet. Onderzoeken hebben aangetoond dat vrouwen die in hun eigen inkomen voorzien, minder snel seksuele risico’s nemen en eerder zorg zoeken als dat nodig is.

Vrouwen met een eigen inkomen kunnen zich beter beschermen tegen hiv. Met die kennis kozen we in Oeganda voor een vernieuwende aanpak. We helpen ruim 16.000 jonge vrouwen die kwetsbaar zijn voor hiv met het opstarten van hun eigen onderneming.

Mobiele drogisterij

729 van deze vrouwen worden zelfs opgeleid tot ‘gezonde ondernemers’. Dat wil zeggen dat zij een eigen (mobiele) drogisterij zullen opstarten. Zij geven met behulp van tablets betrouwbare voorlichting over hiv en verkopen gezondheidsproducten, waaronder condooms. Daar profiteert ook gemeenschap rondom deze vrouwen van. Recent onderzoek van de Vrije Universiteit heeft aangetoond dat er meer bewustzijn is over hiv in gebieden met ‘gezonde ondernemers’.

Duurzame aidsbestrijding

Het bijzondere van dit project is dat alleen voor de eerste twee jaar financiering nodig is. Daarna kunnen de vrouwen hun ondernemerschap zonder ons voortzetten. Een duurzame investering dus.

Wat we doen

  • We ondersteunen ruim 16.000 jonge vrouwen bij het opstarten van hun eigen onderneming.
  • 729 vrouwen helpen bij de start van een (mobiele) drogisterij, waar ze voorlichting geven en voorbehoedsmiddelen verkopen.

Ons doel

Jonge vrouwen minder kwetsbaar maken voor hiv.

Looptijd & budget

  • Project: Vrouwen met een droom
  • Startdatum: oktober 2016
  • Einddatum: september 2018
  • Budget: € 1.236.918


Meer weten over dit project? Onze collega Martine coördineert dit project. Mocht je vragen hebben, stel ze dan gerust via mweve@aidsfonds.nl.

 logo PEPFAR     logo Healthy Entrepeneurs   logo ICWEAlogo NAFOPHANUlogo SAWA