Vrouwen met een droom


Armoede maakt mensen kwetsbaar voor hiv, zeker in gebieden waar het virus veel voorkomt. Met voorlichting alleen zijn we er dus niet. Onderzoeken hebben aangetoond dat vrouwen die in hun eigen inkomen voorzien, minder snel seksuele risico’s nemen en eerder zorg zoeken als dat nodig is.

Vrouwen met een eigen inkomen kunnen zich beter beschermen tegen hiv. Met die kennis kozen we in Oeganda voor een vernieuwende aanpak. We helpen er 7.770 jonge vrouwen die kwetsbaar zijn voor hiv met het opstarten van hun eigen onderneming.

Mobiele drogisterij

770 van deze vrouwen worden zelfs opgeleid tot ‘gezonde ondernemers’. Dat wil zeggen dat zij een eigen (mobiele) drogisterij zullen opstarten. Zij geven met behulp van tablets betrouwbare voorlichting over hiv en verkopen gezondheidsproducten, waaronder condooms. Daar profiteert ook gemeenschap rondom deze vrouwen van. Recent onderzoek van de Vrije Universiteit heeft aangetoond dat er meer bewustzijn is over hiv in gebieden met ‘gezonde ondernemers’.

Duurzame aidsbestrijding

Het bijzondere van dit project is dat alleen voor de eerste twee jaar financiering nodig is. Daarna kunnen de vrouwen hun ondernemerschap zonder ons voortzetten. Een duurzame investering dus.

Wat we doen

  • We ondersteunen 7.770 jonge vrouwen bij het opstarten van hun eigen onderneming.
  • 770 vrouwen helpen bij de start van een (mobiele) drogisterij, waar ze voorlichting geven en voorbehoedsmiddelen verkopen.

Ons doel

Jonge vrouwen minder kwetsbaar maken voor hiv.

Looptijd & budget

  • Project: Vrouwen met een droom
  • Startdatum: oktober 2016
  • Einddatum: september 2018
  • Budget: € 1.236.918


Meer weten over dit project? Onze collega Martine coördineert dit project. Mocht je vragen hebben, stel ze dan gerust via mweve@aidsfonds.nl.