Project: Dappere strijd tegen aids

Vrijwel nergens ter wereld groeit de aidsepidemie zo snel als in Rusland en de landen er omheen. Een groot deel van de mensen die het meest kwetsbaar zijn voor hiv krijgen geen voorlichting, hiv-testen en levensreddende medicijnen. Met steun van de deelnemers van de Postcode Loterij helpt Aidsfonds dat veranderen.

Het dodental blijft stijgen

Volgens officiële cijfers van de Russische overheid leven één miljoen mensen met hiv. Maar deskundigen schatten dat het werkelijke aantal nog veel hoger ligt. Twee derde van de mensen met hiv in Rusland krijgt geen levensreddende medicijnen. Inmiddels komen er elk jaar zo’n 100.000 nieuwe infecties bij en sterven tienduizenden mensen aan de gevolgen van aids. We weten wat er moet gebeuren om de aidsepidemie te stoppen. Namelijk alle mensen met hiv voorzien van hiv-remmers en alle mensen die risico lopen op hiv bereiken met voorlichting en middelen om zichzelf tegen hiv te beschermen. Helaas gebeurt dat in de regio onvoldoende.

“Hiv treft niet meer alleen de kwetsbare groepen, het verspreidt zich nu ook onder de algemene bevolking.” – Rospotrebnadzor, de Russische waakhond voor consumentenwelzijn

Hulp in noodsituaties

Uiteindelijk willen we duurzame verandering tot stand te brengen. Maar de nood voor mensen met hiv is hoog. Daarom springen we ook in noodsituaties in. Het noodfonds van Aidsfonds en de Elton John AIDS foundation helpt mensen met hiv, mensen die zich inzetten voor de aidsbestrijding en lokale organisaties in de meest schrijnende situaties zo snel mogelijk. Bijvoorbeeld als zij hiv-remmers, juridische hulp of noodopvang nodig hebben. Dankzij de steun van de Postcode Loterij kunnen 50.000 mensen rekenen op acute hulp.

 

Goede voorlichting, tests en medicijnen

Maar voor verandering op lange termijn is meer nodig. Samen met dappere mensen die zich met hart en ziel inzetten voor de aidsbestrijding, zorgen we dat ook de mensen die het meest kwetsbaar zijn voor hiv goede (online) voorlichting, hiv-tests en – behandeling krijgen. Hierdoor kunnen 200.000 mensen zich beter beschermen tegen hiv. En 15.000-25.000 mensen kunnen terecht op plekken waar ze zich veilig kunnen laten testen, informatie krijgen en begeleid worden bij het volhouden van hun hiv-behandeling. Zo zorgen we dat meer mensen getest en behandeld worden én hun behandeling volhouden. Hierdoor blijven mensen met hiv gezond, en kunnen ze het virus niet overdragen.

 

Goed voorbeeld doet volgen

We laten zien dat we met deze aanpak écht verschil kunnen maken. En door samen te werken met welwillende lokale beleidsmakers en klinieken brengen we blijvende verandering teweeg. Met de positieve resultaten van onze aanpak in de hand hopen we vervolgens steeds meer klinieken en beleidsmakers te overtuigen om ons voorbeeld te volgen en zo de aidsepidemie in de hele Russische regio echt een halt toe te roepen.

Looptijd & budget

Project: Dappere strijd tegen aids
Startdatum: 1-1-2020
Einddatum: 31-12-2022
Aidsfonds bijdrage: € 2.050.000
Mogelijk gemaakt door: de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie