Project: Lobby voor eerlijke medicijnprijzen

Patenten van de farmaceutische industrie zorgen ervoor dat hiv-remmers voor velen onbetaalbaar zijn. Daardoor sterven er onnodig veel mensen aan aids. Dat vinden wij onacceptabel. We kunnen het einde van aids alleen realiseren als we korte metten maken met dit soort patenten. Daarom steunt Aidsfonds een groep advocaten in India die actie voert tegen deze patenten.

Aidsdoden door patenten

India is 's werelds grootste producent van merkloze medicijnen. Toch zien we dat een groot deel van de mensen met hiv in dit land niet de medicijnen krijgt die ze nodig hebben. Patenten van de farmaceutische industrie zorgen ervoor dat hiv-remmers voor velen onbetaalbaar zijn.

 

Alternatieve hiv-medicijnen nodig

Van alle arme mensen in de wereld, woont een derde in India. Bovendien wonen in het land ruim 2 miljoen mensen met hiv. De overheid stelt zogenaamde eerstelijns hiv-remmers gratis beschikbaar. Maar niet alle mensen reageren goed op eerstelijns hiv-remmers of zijn resistent voor dit type. Zij hebben andere medicijnen nodig: tweedelijns of derdelijns hiv-remmers. Maar slechts de helft van de mensen die deze hiv-remmers nodig hebben, krijgt deze levensreddende medicijnen. Patenten houden de medicijnen kunstmatig duur. Dit geldt ook voor medicijnen voor infecties die vaak met hiv samen gaan, zoals tuberculose en hepatitis C. Jij vindt het toch ook onaanvaardbaar dat er onnodig veel mensen sterven zodat farmaceuten meer winst kunnen maken?

Lobby voor eerlijke prijzen hiv-remmers

Met jouw steun lobbyen wij voor eerlijke medicijnprijzen in India. We helpen een groep advocaten in India die actie voeren voor meer vrijheden in de patentwet. Zo wordt bijvoorbeeld ook de productie van merkloze (dus goedkopere) tweede en derdelijns hiv-remmers mogelijk. Deze bevlogen advocaten doen dit onder andere via massaprotesten, persconferenties en actiedagen. Daarnaast zetten ze zich in om via trainingen de kennis van patiënten, risicogroepen, dokters en advocaten over het onderwerp te vergroten.

Looptijd & budget

Project: Lobby tegen patenten op hiv-remmers
Startdatum: 1-1-2015
Einddatum: 1-1-2018
Bijdrage Aidsfonds: € 118.500
Mogelijk gemaakt door: Onze donateurs

Meer weten?
Stel je vragen over dit project aan onze collega Froukje. FvanDieren@aidsfonds.nl

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie