Acties in Oekraïne zorgen voor halvering prijs hiv-medicijn

De prijs van de hiv-remmer raltegravir is in Oekraïne gehalveerd na langdurige onderhandelingen met de farmaceut. Dat betekent dat meer mensen nu toegang kunnen krijgen tot medicatie.

28 maart 2019

Niet genoeg pillen

Door patenten kunnen farmaceuten zelf de prijs van hun medicatie bepalen. In Oekraïne heeft dat tot gevolg dat de inkoopprijs voor hiv-medicijnen zó hoog ligt, dat de overheid niet voldoende of niet de juiste pillen kan inkopen.

Dat terwijl Oekraïne het grootste aantal nieuwe hiv-infecties van alle Europese landen heeft. Nog geen 40% van de mensen met hiv krijgt er medicijnen. Zo’n 140.000 mensen zijn niet op behandeling.

 

Aidsfonds-project

Na jaren onderhandelen is er nu deze prijsverlaging, van ongeveer €4,90 naar €2,45 per pil. Dat is de laagste prijs voor dit medicijn in Oost-Europa en Centraal Azië. De succesvolle onderhandelingen zijn onderdeel van één van Aidsfonds’ anti-patentenprojecten, die door lokale partners worden uitgevoerd.

 

Blijven investeren

“Een fantastisch resultaat,” zegt Jorrit Kabel, die het project vanuit Aidsfonds begeleidt. “Dit soort successen heeft een enorme impact op de aidsbestrijding, omdat we zo meer mensen aan levensreddende medicijnen kunnen helpen.”

“We zijn blij met de lagere prijs, maar merkloze alternatieven zijn nóg goedkoper. Patenten houden de verkoop daarvan tegen. We blijven dan ook investeren in het aanvechten van die patenten en het lobbyen voor wetgeving om medicijnprijzen laag te houden.”

 

Wereldwijde inzet

We helpen niet alleen in Oekraïne. Ook in bijvoorbeeld Indonesië, Bangladesh, Myanmar, Vietnam, Zimbabwe, Kenia en Oeganda steunen we activisten bij hun strijd om hiv-remmers voor meer mensen bereikbaar te maken.

Stop aids. UIt liefde voor alle liefdes. Het verhaal van Igor en Sacha. Aidsfonds.

Slechts 57% van de mensen met hiv krijgt medicatie. Hierdoor overlijden jaarlijks bijna 1 miljoen mensen aan de gevolgen van aids. Daarom moeten we nú in actie komen.

doneer nu

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie