Project: Online aidsbestrijding via homowebsites

Het aantal nieuwe hiv-infecties neemt wereldwijd af, maar in Oost-Europa en Centraal-Azië stijgt het alarmerend. Met Rusland voorop. De hiv-epidemie groeit er met 10% per jaar,  net zo snel als tijdens de beginjaren van de epidemie in Afrika. Wij komen in actie.

                                

Tachtig aidsdoden per dag

In Rusland en omringende landen loopt de hiv-zorg en aidsbestrijding ver achter op andere regio’s. In Rusland steeg het aantal nieuwe hiv-infecties tussen 2010 en 2017 met 35%! Terwijl er inmiddels elke dag tachtig Russen dood gaan aan de gevolgen van aids, kijkt Poetin alleen maar toe.

Hiv-project voor homomannen en sekswerkers

Daarom ontwikkelen wij nu in de regio zelf een innovatief project. Hiermee bereiken we 150.000 homomannen en sekswerkers in Kirgizië, Oekraïne en Rusland en geven hen toegang tot hiv-preventie, -testen en -zorg. En dat is hard nodig, want onder aanvoering van de conservatieve Russische overheid stijgt de homohaat in de regio sterk. Mannen die seks hebben met mannen worden overal gediscrimineerd en uitgesloten van medische zorg. Gevolg: de epidemie grijpt hier om zich heen. Vlak onder onze neus. Deze nieuwe uitbraak is een reële bedreiging voor het einde van aids.


Internet is een uitkomst

Door de discriminatie en anti-homowetgeving zijn mannen die seks hebben met mannen in de regio aangewezen op relatief veilige internetgroepen om elkaar te ontmoeten. Ongeveer 9 van de 10 homomannen in Rusland en Oekraïne bezoekt wekelijks een homo-website. Wij maken daar slim gebruik van door hen online informatie over hiv en aids te verstrekken en hiv-zorg te bieden. Alle online tools zijn gebaseerd op bewezen succesvolle interventies.

Looptijd & budget

Project: Online hiv-project in Rusland
Startdatum: 1-2-2018
Einddatum: 1-8-2019
Aidsfonds bijdrage: € 400.000
Mogelijk gemaakt door: Nationale Postcode Loterij

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie