Op weg naar een wereld zonder aids

Project: strijd voor betaalbare hiv-medicijnen in Oekraïne

In de jaren tachtig was het hebben van hiv een doodvonnis. Vroeger of later kreeg je aids en overleed je. Gelukkig zijn er nu levensreddende medicijnen. Tenminste, als je in het juiste land woont. In Nederland bijvoorbeeld. Maar wat als je in Oekraïne woont?

60% krijgt geen hiv-medicijnen

Oekraïne is het Europese land met het grootste aantal nieuwe hiv-infecties (als je Europees-Rusland niet meetelt). Maar nog geen 40% van de mensen met hiv krijgt er medicijnen. Door patenten is de inkoopprijs voor hiv-medicijnen zó hoog, dat de Oekraïense overheid niet voldoende of niet de juiste pillen kan inkopen. Onacceptabel! Alleen maar omdat grote farmaceuten enorme winsten willen maken. Daarom willen we met jouw steun de patentwetgeving in het land zo veranderen dat goedkopere, alternatieve hiv-medicijnen gebruikt kunnen worden. 

Wat we doen, samen met lokale organisaties:

  • We voeren campagnes om aandacht te vragen voor de te hoge medicijnprijzen
  • We vechten patenten aan bij farmaceuten
  • We doen onderzoek om de Oekraïense regering te laten zien hoevéél ze teveel betalen voor hiv-medicijnen
  • We lobbyen bij de regering om gebruik te maken van wetgeving om de medicijnprijzen laag te houden. Daar moeten we voor lobbyen, omdat de farmaceutische industrie zich sterk verzet tegen zulke wetten.

Strijd tegen patenten wereldwijd

Naast dit project in Oekraïne helpen we ook andere organisaties bij hun strijd om hiv-remmers voor meer mensen bereikbaar te maken. Bijvoorbeeld in Indonesië,  Bangladesh, Myanmar, Vietnam, Zimbabwe, Kenia, Oeganda en zuidelijk Afrika. Door wereldwijd samen te werken zorgen we ervoor dat straks iedereen die dat nodig heeft levensreddende medicijnen kan slikken.

Eerdere projecten van Aidsfonds op het gebied van patenten boekten flinke resultaten.

Looptijd & budget

Project: Strijd tegen patenten op hiv-medicatie in Oekraïne
Startdatum: 1-1-2018
Einddatum: 31-12-2020
Bijdrage Aidsfonds: € 250.000
Mogelijk gemaakt door: Onze donateurs.

Meer weten?
Stel je vragen over dit project aan onze collega Jorrit. jkabel@aidsfonds.nl

Stop aids. UIt liefde voor alle liefdes. Het verhaal van Igor en Sacha. Aidsfonds.

Slechts 57% van de mensen met hiv krijgt medicatie. Hierdoor overlijden jaarlijks bijna 1 miljoen mensen aan de gevolgen van aids. Daarom moeten we nú in actie komen.

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie