Beau filmt bij Aidsfonds-project in Kenia: "Die jongens zijn als een bloem in de modder"

Voor zijn tv-programma Five Days Inside trok presentator Beau van Erven Dorens vijf dagen op met mannelijke sekswerkers met hiv in Kenia. Een ‘warzone’, zoals hij het noemt. Het project dat Aidsfonds er financieert biedt de jongens een veilige plek, hiv-voorlichting en -zorg. "Die jongens zijn als een bloem in de modder."

Wat wist je over de aidsproblematiek in Kenia voordat je het programma kwam maken? 

Eigenlijk helemaal niks. Maar dat is juist het leuke van Five Days InsideIk weet vaak helemaal niks over het onderwerpHet maakt dat ik helemaal onbevangen ergens in kan duiken. In dit geval vond ik de problematiek wel heel ingewikkeld. 

Wat vond je er ingewikkeld aan? 

“Er zitten zoveel verschillende kanten aan dit probleem. Eerst is er het probleem rondom discriminatie van homoseksualiteit in Kenia. Er staat veertien jaar celstraf op knuffelen. Dat staat in de wet! En dan heb je de homoseksuele sekswerkers. In Nairobi schijnen er 20.00te zijn. De meeste van hen die ik ontmoet heb, hebben hiv. 

Samuel (22) werd geschorst van school en verstoten door zijn familie toen men ontdekte dat hij homo is.

Wat heeft er in die vijf dagen het meest indruk op je gemaakt? 

Als je vijf dagen ergens verblijft, kun je de mensen écht leren kennen. En dat is waar het uiteindelijk om gaat. Om hun hart en hun gevoelens. Ik was vooral onder de indruk van SamuelOp school schreef hij een brief aan een vriendje. Die werd onderschept en Samuel werd van school gestuurd. Pure discriminatie, vreselijk natuurlijk. Terwijl hij zo van leren hield. Hij was zelfs de beste van zijn klas. 

“Hij werd verstoten door zijn familie en belandde op zijn zestiende op straat. Hij ging veel drinken en drugs gebruiken. En toen is hij sekswerk gaan doen. Hij kon nergens anders terecht. En als je hem dan nu ziet Amper 22 jaar, maar zó slim, zó eloquent. En zó strijdvaardig. Echt een activist. En ongelooflijk goed bezig. Je ziet dat hij geen drank meer gebruikt, geen drugs. Af en toe een biertje, dat wel. 

Er zijn mensen die vinden dat sekswerkers niet de eerste mensen zijn waar je aandacht aan moet besteden in de aidsbestrijding.

 

Dat dacht ik eerst ook. Ik zei nog: ‘Als Aidsfonds mij die kant opstuurt, dan moet het vast wel heel belangrijk zijn voor de wereld. En toen kwam ik er dus achter dat het alleen om homoseksuele sekswerkers ging, die bijna allemaal hiv hebben. Ik dacht: Waarom stuur je me niet ergens naar een hospitaaltje in Zuid-Afrika waar ongeveer een hele middenklasse is uitgestorven door aids? Maar ik begrijp het nu. 

Beau met 'Saint John'. "Ik hoop dat John over vijf jaar in het parlement zit."

Waarom ben je van gedachten veranderd? 

Aids is één van de grootste problemen hier in Kenia. Ik geloof dat hier 1,5 miljoen mensen met hiv zijn. Je zou dit een niche in de aidsbestrijding kunnen noemenMaar wel een heel belangrijke. Met ons team troffen we hier een soort warzone aan, waar we geen weet van hadden. En deze buitengesloten mensen, deze outcasts, hebben zich gegroepeerd en voelen zich nu sterk. Die jongens zijn als een bloem in de modder. 

Je wilt over vijf jaar terugkomen. Wat hoop je dan te zien? 

Ik verheug me erop om de vrienden weer op te zoeken die ik hier heb gemaakt. En dan hoop ik dat Johns organisatie 15.000 leden heeft en dat Saint John dan in het parlement zit. Want daar kan hij natuurlijk het hardst zijn stem laten horen. Dat zou echt een droom zijn. 

Kijk dinsdag 23 april om 20.30 uur naar Beau Five Days Inside, op RTL4. 

 

Over het project

John, die zelf ook sekswerker is, richtte in Nairobi een speciale kliniek op om juist aan mannelijke sekswerkers steun te bieden. Hier kunnen ze terecht voor voorlichting, het doen van een hiv-test en medische zorg. Ondertussen strijdt John samen met andere dappere activisten tegen wetten die de aidsbestrijding in zijn land belemmeren.

Bijna de helft van alle mensen met hiv krijgt geen medicijnen. Door discriminatie, ongelijkheid en armoede. Aidsfonds helpt kwetsbare mensen toegang te geven tot preventie en hiv-zorg. Help jij mee?

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie