Behandeling in een reguliere kliniek is voor Ruele uitgesloten

Twee jaar geleden kwam Ruele erachter dat hij hiv heeft. Hij valt op mannen, iets waar je in Kenia veertien jaar gevangenisstraf voor kunt krijgen. Al op jonge leeftijd leerde Ruele dat homo zijn verkeerd is: ‘Ik probeerde mijn gevoelens te onderdrukken en vertelde niemand erover’.

Ruele uit Kenia

Op de middelbare school voelde Ruele zich ontzettend eenzaam. ‘De jongens hadden het over meisjes die ze leuk vonden. Ik wist dat ze mijn gevoelens voor jongens zouden afkeuren, maar het lukte mij niet om ze te onderdrukken. Daarom zonderde ik me zoveel mogelijk af.’ 

Discriminatie

Na het behalen van zijn schooldiploma wordt Ruele gediscrimineerd door zijn naaste omgeving en familie. Hij wordt ontslagen bij zijn werkgever, zodra die erachter komt dat hij een relatie heeft met een man. Kort daarna wordt Ruele ook dakloos wanneer zijn ouders hem confronteren met zijn homoseksualiteit. ‘Mijn moeder onderwierp me aan een kruisverhoor en bleef herhalen dat ze geen homoseksuele zoon heeft.’ 

Reguliere zorg onbereikbaar

Een jaar lang was Ruele dakloos, maar gelukkig vond hij een baan bij een lhbtiq-vriendelijke kliniek en huurt nu een eigen appartement. Toen hij zijn leven eindelijk op de rit had, kwam hij erachter dat hij hiv heeft. ‘Dat was een klap in mijn gezicht’. Inmiddels heeft Ruele zijn hiv-status geaccepteerd. 

Een bezoek aan een reguliere kliniek of ziekenhuis voor een hiv-test is voor homo’s in Kenia gevaarlijk. ‘Als ik vertel dat ik op mannen val, dan komen zorgverleners met een religieus verhaal waarin homoseksualiteit wordt veroordeeld.’ Ruele vertelt dat zorgverleners vaak ook letterlijk afstand van hem nemen en hem niet aan willen raken, waardoor een goede behandeling is uitgesloten.  

Voorlichting podcast

Ruele zet hij zich nu in als hiv-activist met een podcast waarin hij informatie geeft aan de lhbtiq-gemeenschap over bijvoorbeeld PrEP en stigma. ‘In een land zoals Kenia is er weinig informatie te vinden over deze onderwerpen. Mensen moeten voorgelicht worden over hiv en de manieren om jezelf te beschermen tegen een infectie.’ Uiteindelijk hoopt Ruele dat de wetgeving in Kenia wordt aangepast naar een homo-vriendelijke wetgeving.  

Aidsfonds zorgt voor lhbtiq-vriendelijke klinieken waar mensen zichzelf kunnen zijn en geholpen worden met hiv-tests, voorlichting en behandeling.  In Kenia zijn nog veel te weinig van deze speciale klinieken, waardoor de meeste homo’s met hiv helemaal nergens terecht kunnen en sterven doordat ze niet aan hiv-medicatie kunnen komen. 


Iedereen heeft recht op goede zorg

Door uitsluiting en discriminerende wetten krijgen lhbtiq'ers in veel landen niet de zorg die ze nodig hebben. Wij vinden dat iedereen recht heeft op levensreddende zorg. Jij toch ook? Help mee met een donatie.

Doneer nu
Aidsfonds

Contact