Boegbeeld van een nieuwe generatie hiv-onderzoekers: Casper Rokx

Bijna 40 jaar na het ontstaan van het hiv-virus, staat er een nieuwe generatie hiv-onderzoekers op. Aidsfonds steunt zes jonge onderzoekers om ervoor te zorgen dat ook in de komende decennia het genezingsonderzoek doorgaat. Aan de hand van zes stellingen stellen we een van deze toptalenten aan je voor: dr. Casper Rokx.

Stelling 1: Aids is iets van de jaren 80

Casper: “Dan kijk je wel met een hele roze bril naar de data. In absolute aantallen zijn er nu een stuk meer mensen met aids dan in de jaren 80. In landen in Afrika kunnen ze daarover meepraten. Maar ook in Oost-Europa gaat de epidemie totaal de verkeerde kant op.”

Stelling 2: Hiv is het moeilijkste virus ooit

Casper: “Hiv is een van de weinige virussen die in je DNA gaan zitten. Andere veelvoorkomende virussen, zoals corona of influenza, doen dat niet. Daar kom je over het algemeen zelf vanaf. Maar hiv is vrijwel altijd dodelijk als je er niks aan doet én je hebt er de rest van je leven last van. Dat maakt het zeker een van de moeilijkere virussen.”

© Nanda Hagenaars / Aidsfonds

Wie is Casper Rokx?

  • Woonplaats: Rotterdam
  • Werkplek: Erasmus MC
  • Hobby’s: Wielrennen, salsadansen.
  • Waarom hiv-onderzoek? Casper: “Ik liep mijn coschappen in een plattelandsziekenhuisje in Zambia. Een groot deel van de mensen die je daar behandelt heeft aids. Ik zag mensen van mijn leeftijd sterven. Daar is mijn passie geboren om het hiv-probleem op te lossen.”

Stelling 3: Binnen 10 jaar is er genezing van hiv

Casper: “Niet op grote schaal. Ik denk wel dat er de komende jaren belangrijke inzichten zullen ontstaan, zodat we meer mogelijkheden krijgen om genezing hopelijk te bereiken. Dat we weten hóe we mensen moeten gaan genezen en dat we ook kunnen voorspellen bij wie die aanpak zou werken.”

Stelling 4: Genezing gaat komen van de nieuwe generatie onderzoekers

Casper: “Natuurlijk! Maar de nieuwe generatie staat op de schouders van de generatie daarvoor. Wij kunnen dit alleen maar doen omdat er onderzoekers zijn die dertig jaar of meer van hun leven hebben gegeven om de voorwaarden te scheppen voor die genezing.”

Stelling 5: Zonder donateurs zou er geen genezing zijn

Casper: “Donateurs zijn noodzakelijk om genezingsonderzoek levend te houden. Overheidsgelden zijn afhankelijk van de politieke wind die er waait. En als er zoiets als corona voorbijkomt, gaat daar veel aandacht en dus ook het geld naartoe. Donateurs hebben een blijvende, innerlijke drijfveer om het hiv-probleem op te lossen.”

Stelling 6: Genezing is uiteindelijk de enige oplossing voor het hiv/aidsprobleem

Casper: “Het alternatief is dat je ervoor zorgt dat niemand meer wordt geïnfecteerd. Dat is tot nu toe niet realistisch gebleken. Ondanks álle preventieve maatregelen en twintig jaar vaccinatie-onderzoek komen er nog elk jaar bijna 800.000 nieuwe mensen met hiv bij. Wil je echt een deuk in een pakje boter slaan, is genezing nodig.”

Over het project van Casper:

Het meeste genezingsonderzoek richt zich op het type hiv dat voorkomt bij mensen in West-Europa en Noord-Amerika. Mensen in Afrika hebben vaak een andere hiv-type. Casper onderzoekt of hiv zich bij hen ergens anders in het lijf verstopt. Dat kan uitmaken voor genezing. Hierin werkt hij nauw samen met onderzoeksinstituten in Afrika.

Innovatief: De huidige techniek om de verstopplek van hiv te onderzoeken is alleen bruikbaar voor het type hiv wat veel in West-Europa voorkomt. Casper gaat de techniek zo aanpassen dat deze ook geschikt is voor de andere types hiv die kunnen voorkomen.

Gefinancierd door: de donateurs van Aidsfonds

Stand van zaken: Afgelopen jaar gingen de laboratoria van het Erasmus MC dicht voor al het onderzoek dat niet over Covid-19 ging. Casper is als internist ingezet om de corona-afdeling van het ziekenhuis te versterken en patiëntenzorg te verlenen. Daarnaast werkt hij hard aan een studie om te kijken of de coronavaccins ook goed werken bij mensen met hiv. Casper: “Want zij zijn in de testfase nauwelijks meegenomen. Als arts is het mijn eerste prioriteit om te zorgen dat mijn hiv-patiënten overleven. Hoe behandel ik hen zo goed mogelijk tijdens deze nieuwe pandemie? Nu hier meer duidelijk over is kan ik verder met het ultieme doel: genezing.” Al het voorwerk voor dit hiv-genezingsonderzoek is inmiddels gedaan. Casper hoopt dat hij binnen enkele weken van start kan gaan. Het onderzoek loopt 2 jaar.


Met jouw donatie is het mogelijk

Genezing... dat is de ultieme droom van miljoenen mensen die met hiv leven. Wij hebben aids zien komen. Wij willen het ook zien gaan. Help je mee met een donatie voor veelbelovend onderzoek?

Help mee
Aidsfonds

Contact