Deze 4 mensen zijn genezen van hiv

mark vermeulen adam castillo
mark vermeulen adam castillo

Timothy Ray Brown (The Berlin Patient)

De Duitse Timothy Ray Brown leefde met hiv, toen hij vervolgens leukemie kreeg. Hij onderging in 2007 een zeer risicovolle stamceltransplantatie om te genezen van leukemie. De arts gebruikte daarbij donorcellen die immuun zijn voor hiv, in de hoop dat ook zijn hiv zou genezen. Dat gebeurde: na uitgebreid onderzoek werd hij in 2009 als eerste mens ter wereld genezen verklaard van hiv. Timothy overleed in 2020 aan leukemie. De hiv is nooit teruggekeerd.

Adam Castillejo (The London Patient)

In 2011 werd bij Adam Castillejo, een Venezolaan die in Londen woont, lymfoom vastgesteld (een vorm van terminale kanker). Zijn enige kans op overleven was een stamceltransplantatie. Ook dit keer vonden de dokters een passende donor die immuun is voor hiv. Zo genas Adam tegelijkertijd van zijn hiv. Tien jaar ná Timothy. Adam: “Er is hoop op genezing. Ik ben het levende bewijs.”

Weetje

Zowel Adam als Timothy hadden een volwassen stamceldonor. Daarbij komt de match tussen donor en patiënt zeer nauw: de kans op een succesvolle transplantatie is het grootste wanneer de etniciteit hetzelfde is. Dat maakt dat niet-witte mensen vaak naast het net zullen vissen. De mutatie die immuun maakt voor hiv is namelijk zeldzaam en komt vrijwel alleen voor bij mensen van Noord-Europese afkomst. Adam bleek Duitse en Nederlandse voorouders te hebben, waardoor zijn genen toch overeen kwamen.

Marc (The Düsseldorf Patient)

Marc, een Duitser van 52, is de derde persoon ter wereld die genas van hiv. Marc leefde al enige tijd met hiv, toen hij de diagnose leukemie kreeg. Ook voor hem werd een passende donor gevonden die immuun is voor hiv. Sinds de zeer risicovolle stamceltransplantatie is hij de derde man ter wereld die genezen is van hiv. Marc: “Hulde aan artsen en onderzoekers voor dit resultaat. Maar we zijn nog ver van een behandeling voor iedereen.”

De eerste vrouw (The New York Patient)

Deze genezing is wel een héél bijzondere. Niet alleen betreft het voor het eerst in de geschiedenis een vrouw, maar ook de gebruikte methode is baanbrekend.
De Amerikaanse van middelbare leeftijd leefde al enige tijd met hiv toen ze in 2017 acute leukemie kreeg. Omdat ze van gemengde afkomst is, was het lastig een passende donor te vinden. De dokters besloten daarom geen beenmergtransplantatie te doen (zoals bij de mannen), maar een stamceltransplantatie met navelstrengbloed. De genetische overeenkomst tussen donor en patiënt komt hierbij minder nauw. Daardoor kwam de vrouw in aanmerking, ondanks de minder goede match. Wetenschappers denken dat hierdoor in de toekomst veel meer mensen met leukemie én hiv zo’n hiv-genezende transplantatie kunnen krijgen.


Met jouw donatie is het mogelijk

Genezing... dat is de ultieme droom van miljoenen mensen die met hiv leven. Wij hebben aids zien komen. Wij willen het ook zien gaan. Help je mee met een donatie voor veelbelovend onderzoek?

Help mee
Aidsfonds

Contact