Hans van Klaveren koos de aidsbestrijding als erfgenaam
Tijdens zijn leven maakte Hans van Klaveren mee hoe veel vrienden en bekenden aids kregen en stierven. Vreselijk, vond hij dat. Toen hij zelf ging nadenken over zijn nalatenschap, kwam Aidsfonds in beeld. Hans voelde zich betrokken bij deze organisatie die zich met hart en ziel inzet om hiv en aids een halt toe te roepen. Dáár moest de erfenis naartoe.
Hans overleed in 2017 op 87-jarige leeftijd, na een mooi en veelbewogen leven. Rob Geurts, de man van zijn nicht, vertelt: “Hans is meer dan 50 jaar samen geweest met zijn partner John. Het was liefde op het eerste gezicht voor hen. Nadat ze elkaar ontmoet hadden, zijn ze nooit meer uit elkaar gegaan.”
Bijzonder was het dat ze gelijk al gingen samenwonen, iets dat in die tijd – begin jaren zestig – bepaald niet vanzelfsprekend was. Die beslissing typeert Hans, hij volgde altijd zijn eigen weg. “Vrijheid was erg belangrijk voor hem, dat was ook een overweging om voor Aidsfonds te kiezen,” vertelt Rob. “Hij vond het vreselijk hoe de vrijheid rondom seksualiteit, ook door de ziekte aids, onder druk kwam te staan.”
Vrijheid was erg belangrijk voor hem, dat was ook een overweging om voor Aidsfonds te kiezen
Rob Geurts, vriend van Hans van Klaveren
Rob verzorgt als executeur de afhandeling van de erfenis. “Hans heeft Aidsfonds tot enige erfgenaam benoemd. Dat betekent dat de organisatie niet alleen het spaargeld maar ook de opbrengst van zijn appartement krijgt.” Het geld gaat straks naar onderzoek naar de genezing van aids. “Helemaal in de lijn met wat Hans belangrijk vond!”