Hiv in Rusland

"Het grootste probleem in Rusland is dat maar 36% van alle mensen met hiv hiv-remmers krijgt.” Tatyana (39) werkt voor ITCP Rusland en beschrijft de situatie in Rusland voor mensen met hiv. 

ITPC Rusland is een onafhankelijke organisatie die de beschikbaarheid van medicijnen in Rusland monitort. De organisatie houdt bij welke medicijnen de overheid inkoopt, en voor welk bedrag. Daarnaast houden ze in de gaten waar stock-outs zijn. Mensen die te maken hebben met stock-outs melden dit op een speciale website. Vorig jaar kwamen daar 700 meldingen binnen. Met steun van Aidsfonds heeft ITPC ook in Georgië, Moldavië, Kazachstan samen met patiëntenorganisaties gelijksoortige monitoringssystemen opgezet. Met als doel om de toegang tot hiv-remmers te verbeteren.

Te weinig en oude hiv-remmers

Een groot probleem in Rusland is dat maar 36% van alle mensen met hiv hiv-remmers krijgt. Bovendien slikt bijna iedereen een middel genaamd Efivarenz. Een hele oude hiv-remmer die veel bijwerkingen heeft. Het budget van de overheid wordt niet goed besteed. En ook de vraag vanuit patiënten is vrij laag.

Gedateerde zorg

De structuur van de hiv-zorg is niet afgestemd op de enorme hoeveelheid mensen met hiv. Er is per regio vaak maar één aidscentrum, waar alle mensen met hiv naartoe moeten. Voor sommige mensen is dat wel vier uur rijden. Dat zorgt ervoor dat mensen zich laat laten testen, en dan hebben ze meteen medicijnen nodig. Daar is geen rekening mee gehouden bij de inkoop, dus dan zijn er op dat moment geen hiv-remmers beschikbaar.

Laat starten met behandeling

Overal in het land krijgen mensen pas hiv-remmers als hun immuunsysteem al verzwakt is. En officieel moeten mensen de hiv-remmers halen in de regio waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Er zijn wel regio’s die van die regel afwijken, maar mensen uit Moskou hoeven daar niet op te rekenen. Het aidscentrum in Moskou is conservatief en heeft bijna altijd te weinig medicijnen.

Geen voorlichting en condooms

Preventie is een probleem want op scholen wordt geen seksuele voorlichting gegeven. Condooms zijn erg duur in Rusland, zo’n 450 roebel voor een pakje van drie (= 6 euro). Bovendien mensen zijn niet gewend om ze te gebruiken, dus ze willen er in Rusland niet aan. Er wordt niets gedaan om mensen die het grootste risico lopen op hiv te beschermen. En voor ‘behandeling als preventie’ is geen aandacht.

Jaarlijks krijgen wereldwijd 1,8 miljoen mensen hiv. Onnodig, want er zijn genoeg manieren om hiv te voorkomen. Dankzij donateurs zorgen we dat goede preventie sneller beschikbaar wordt. 

lees meer over dit project

Gebrek aan kennis

De mensen die voor verandering zouden kunnen zorgen, zoals ambtenaren op het ministerie en artsen, hebben niet de juiste kennis. Er zijn weinig mensen die Engels spreken en zich kunnen verdiepen in wetenschappelijk bewezen manieren om hiv tegen te gaan.

Aids bestaat niet

Het bestaan van aids en hiv wordt door veel mensen ontkend in Rusland. Het belangrijkste is om te zorgen dat ze goed geïnformeerd worden als ze de diagnose hiv krijgen. Gelukkig ziet de overheid inmiddels ook dat dit een probleem is en is er een verbod op het verspreiden van informatie die mensen ervan weerhoudt zich te laten testen of behandelen. En er ligt een wet op de plank die ouders verplicht hun kinderen medicijnen te geven als ze hiv hebben. Dit is het gevolg van een groot schandaal waarbij een priester betrokken was. Zijn gezin had een meisje met hiv geadopteerd. In plaats van haar te behandelen, werd er voor haar gebeden. Ze kwam doodziek in het ziekenhuis terecht, waar ze dankzij hiv-remmers er weer bovenop kwam. Bij thuiskomst stopten haar ouders met de behandeling. Uiteindelijk is ze overleden.

Cijfers ontbreken

Goede statistieken over de staat van de epidemie ontbreken. Hoeveel mensen exact overlijden aan de gevolgen van aids wordt niet goed bijgehouden. De meest realistische schatting is dat het er vorig jaar 32.000 waren. Er wordt gezegd dat de overheid binnenkort helemaal wil stoppen met het publiceren van cijfers. Dan wordt het nog moeilijker om ons werk te doen.

Slechts 57% van de mensen met hiv krijgt medicatie, waardoor jaarlijks 1 miljoen mensen overlijden aan de gevolgen van aids. Iedereen heeft recht op bescherming tegen hiv.  

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie