Jongeren stappen over de barrière in Mozambique

De gezondheidssituatie in Mozambique is zorgelijk. Naar schatting 13 % van de bevolking heeft hiv. Jongeren zijn echter moeilijk te bereiken met preventie en hulpverlening. Zij zijn bang voor stigmatisering en uit bijgeloof. Daarom pakt hulpverlener Moisés Pereira Faera het anders aan.

Jongeren stappen over barriere
Jongeren in meeting

Wat zijn trio’s en jeugdclubs en waarom zijn ze zo succesvol?

Pereira Faera: “Met ‘trio’s en jeugdclubs’ bieden we jongeren met hiv mentale en fysieke ondersteuning in groepsverband. We helpen ze om hun hiv-status te onthullen, het (zelf)stigma te overwinnen en om hem of haar genoeg wilskracht te geven om met hiv-behandeling te beginnen en op behandeling te blijven. De kracht van dit ondersteuningssysteem is dat de jongere in het geval van ‘trio’s’ zelf twee mensen uit zijn of haar omgeving selecteert bij wie hij of zij zich prettig voelt. De jeugdclub is iets groter en bestaat uit minimaal 6 personen en maximaal 15 personen tussen 15 en 24 jaar oud. In de jeugdclubs begeleiden we jongeren met hetzelfde doel; dat ze zich voldoende gesterkt voelen in hun sociale leven om op behandeling te blijven. Dat doen we bijvoorbeeld door debatsessies over seksuele gezondheid te organiseren en door te praten over thema’s als vroeggeboorte, gezinsplanning en andere soa’s.”

Wat is de barrière voor jongeren om zich te laten testen en behandeling te starten?

“We zien in de cijfers én in ons dagelijks werk met gemeenschappen veel jongeren met hiv.  Tegelijkertijd zien we dat het heel moeilijk is om jonge mensen zover te krijgen om zich te laten testen op hiv. We hebben met veel jongeren gesproken en de grootste barrière om zich te laten testen is de angst voor een testresultaat. Ze zijn bang dat ze geïnfecteerd zijn met hiv en daarna geconfronteerd te worden met stigmatisering en discriminatie van hun gemeenschap. Jongeren weten in veel gevallen niet hoe ze met de schok  van een positief testresultaat om moeten gaan willen daarom liever niet weten wat hun hiv-status is. Ook geloven sommige jongeren in de mythe dat ze hiv-positief zullen worden als ze een hiv-test doen.”

“Jongeren hebben weer hoop en vertrouwen in de toekomst”

– Hulpverlener Moisés Pereira Faera

Hoeveel jongeren worden met dit project bereikt?

“We hebben in de afgelopen 2 jaar in totaal 1159 jongeren van 15-25 jaar geholpen in deze vorm, naar schatting in 371 mannen en 788 vrouwen.”

Welke positieve veranderingen zie je bij deze jongeren?

“Het was in eerste instantie moeilijk om de steungroepen van de grond te krijgen. De interactie met jongeren was moeilijk, ze sloten zich af voor het thema seksuele gezondheid uit angst en schaamte. Vooral meisjes voelden zich niet op hun gemak om over daarover te praten. Door toewijding en volharding van ons team zagen we daar verandering in komen. Jongeren spraken steeds vaker openlijk over gezinsplanning en hiv-preventiemethoden. En komen sinds kort zelfs uit zichzelf naar het gezondheidscentrum voor een hiv-test of om zich aan te melden voor een steungroep. Dat gebeurde voorheen niet. Er is een belangrijke verandering teweeg gebracht in de gemeenschap. Het is heel mooi om te zien dat onze inspanningen resultaat hebben en jongeren niet meer wegduiken uit angst.”

Wat zou het succes van deze aanpak kunnen versterken?

“We blijven de aanpak promoten in de regio want hij werkt echt. Daarmee willen we meer bekwame gezondheidsmedewerkers aan te trekken die deze jongeren begrijpen. Die begrip hebben voor de angst voor stigmatisering en discriminatie waarmee ze worden geconfronteerd. Want alleen dan kunnen ze jongeren motiveren om door te gaan met de behandeling.”

Wat houdt je gemotiveerd om meer jongeren te bereiken?

“We zien dat jonge mensen hun hoop voor de toekomst terugkrijgen en steeds sterker worden nadat ze zich bij de jeugdgroepen hebben aangesloten. Ze nemen de leiding over steungroepen, krijgen zelfvertrouwen en hebben weer een doel in hun leven. Door hun positieve instelling inspireren ze andere jongeren. Dit motiveert mij elke dag om door te gaan.”

Aidsfonds helpt

In de regio waar Moisés werkt, leven naar schatting met hiv. Slechts 7.705 mensen hebben toegang tot hiv-zorg.  Het project is in 2020 gestart en zorgt voor preventie en behandeling van de kwetsbare jongeren (15-25 jaar), volwassen vrouwen en mannen (25-59 jaar) en vrouwelijke sekswerkers in de regio. Met de steun van onze donateurs helpen we om nieuwe hiv-infecties te voorkomen en deze jongeren met hiv hun leven lang te begeleiden bij de behandeling. De eerste resultaten zijn erg hoopgevend.


Voorlichting voor iedereen

Samen met jou zorgen we dat goede voorlichting en preventiemiddelen sneller beschikbaar komen. Overal en voor iedereen. Help je mee?

Help mee
Aidsfonds

Contact