"Jullie homo's verdienen geen hiv-remmers"

David (29) woont met zijn vriend Dimitry in Kirgizië. Ze zijn gevlucht uit Oezbekistan vanwege de homohaat. “In Kirgizië is de activist in me wakker geworden,” zegt David.

In Oezbekistan liepen David en zijn vriend hand in hand over straat. Ze werden opgepakt door de politie en bedreigd met de dood. Pas nadat een vriend 500 dollar had betaald, mochten ze het politiebureau verlaten. Maar de bedreigingen gingen door. Oezbekistan is één van de gevaarlijkste landen voor lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgenders (lhbt’ers) in de wereld.

David liet alles achter

“Als homoman in Oezbekistan was ik mijn leven niet zeker,” legt David uit. Hij moest vluchten en alles achterlaten: zijn huis, zijn baan als vliegtuigbouwkundige, zijn familie en vrienden. En dus ook zijn tweelingbroer, de enige in zijn familie die weet dat David op mannen valt. “Ik mis mijn broer heel erg.”

Van vluchteling naar activist

David reisde in het geheim naar Kirgizië en zat daar acht maanden in een opvang voor homomannen. Daar ontmoette hij mannen met hiv. Ze waren doodziek, maar kregen geen medicijnen. David was geschokt: “Vluchtelingen zijn ook mensen! Omdat ik goed opgeleid ben, kan ik hun rechten verdedigen.” David werkt nu voor een organisatie die opkomt voor lhbt’ers. Als iemand bijvoorbeeld is aangevallen, biedt David meteen ondersteuning. Vaak is dat ’s nachts. Hij gaat dan mee naar het politiebureau en begeleidt het juridische proces. Aidsfonds steunt het werk van David en zijn collega’s.

Hiv-medicijnen niet in voorraad

David begeleidt ook lhbt’ers met hiv naar het aidscentrum. Soms zijn de hiv-medicijnen op in Kirgizië. Terwijl medicatie nodig is om gezond te blijven. “Een vriend kon geen hiv-medicijnen krijgen. Ik heb hem toen in contact gebracht met andere vrienden. Die deelden hun pillen met hem.”

In Kirgizië raakt de aidsepidemie vooral homomannen. Dit heeft alles te maken met de groeiende homofobie in Oost-Europa en Centraal-Azië. Aidsfonds ondersteunt dappere activisten zoals David om dit te veranderen.

Foto's: Chris de Bode

Door stigma, discriminatie en wetgeving krijgen mannen die seks hebben met mannen vaak niet de zorg die ze nodig hebben. Wij vinden dat iedereen recht heeft op goede zorg en medicatie. Jij toch ook?

Help mee

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie