Queen-fans halen sinds Freddie’s overlijden geld op voor Aidsfonds: “Freddie wordt nog altijd enorm gemist”
Eind november 1991 stierf zanger Freddie Mercury van de legendarische Britse rockband Queen aan de gevolgen van aids. Pas één dag voor zijn overlijden maakt hij bekend dat hij leed aan aids. Sindsdien zetten fans als Hannie en Marijan, van de Nederlandse Queen-fanclub, zich jaar op jaar in om geld op te halen voor de aidsbestrijding.
Freddie Mercury was een van de populairste rockartiesten allertijden. Hij stond bekend om zijn extravagante podiumpersoonlijkheid en explosieve optredens. Hannie Roggeveen (63) uit Maassluis was compleet verkocht toen Killer Queen uitkwam in 1974. “De muziek raakte me. Sinds 1981 ben ik voorzitter van de fanclub. Ik heb Queen, met Freddie, 35 keer live mogen zien door heel Europa. Dat waren voor mij echt legendarische concerten. Freddie was een geweldige muzikant. Hij kon de show volledig naar zijn hand zetten.”
Hannie poseert met de bandleden van Queen
Ziek
“Als fanclubvoorzitter heb ik de band vaak ontmoet. Freddie was heel lief.” In de periode voor zijn dood begonnen geruchten de ronde te doen. Freddie zou erg ziek zijn, het ging niet goed. “Ik wilde dat eigenlijk niet horen. Maar anderhalf jaar voor zijn dood zag ik Freddie op een feest voor het 20-jarig jubileum van de band. Ik ben me kapot geschrokken. Freddie oogde erg ziek. Toen drong het tot me door: het is waar. Verstandelijk wist ik dat het aids was, maar mijn gevoel wilde gewoon heel graag dat het niet zo was.” Freddie maakte op 23 november 1991 bekend dat hij hiv-positief was en aids had, en overleed een dag later.
Veiling
“Ik wist het al twee weken daarvoor. Ik was gebeld door de voorzitter van de Engelse fanclub dat dit persbericht eraan zat te komen. Dat was echt supermoeilijk, wij mochten het tegen niemand zeggen. Nadat Freddie was overleden, ben ik me meer in hiv en aids gaan verdiepen. Ik wist daarvoor eigenlijk niet zo goed wat het inhield.
“Ik herinner me Freddie als een groot artiest die heel diverse nummers kon schrijven, prachtig piano speelde en desondanks altijd onzeker leek en heel verlegen was in het bijzijn van mensen die hij niet kende. Op het podium was hij een heel andere Freddie en kon hij moeiteloos enorme mensenmassa’s met hem mee laten zingen. Hij wordt door ons nog altijd enorm gemist!”
Tijdens de jaarlijkse Queendag van de fanclub organiseerde Hannie altijd, samen met haar nicht Anja, een veiling van unieke Queen-items. “Ter ere van hem doneren we sinds 1991 de opbrengst van de veilingen tijdens onze Queendagen aan Aidsfonds. Direct na zijn dood hebben we dat besloten. Ik ben toen zelf ook donateur geworden, en dat ben ik nog steeds.”
Benefietdiner
Ook Marijan Walstijn (79) uit Arnhem was lid van de fanclub en wilde iets doen na Freddie’s overlijden. Zij bedacht Freddie’s Diner, een benefietdiner waarvan de opbrengst naar Aidsfonds gaat. Marijan: “Ik was al fan van Freddie sinds ik Queen voor het eerst op tv zag, zo’n 50 jaar geleden. Ik zag hem en dacht: wauw. Dat gevoel is nooit meer weggegaan.”
“Ik vond dat er jaarlijks iets georganiseerd moest worden op de sterfdag van Freddie. Dat begon klein, en werd steeds groter.” Samen met haar man Rinus organiseerde zij uiteindelijk 19 jaar lang Freddie’s Diner, waarvan de opbrengst altijd naar Aidsfonds gaat. Pas twee jaar geleden hebben ze de organisatie ervan overgedragen.
Impact
Marijan herinnert zich de dag dat Freddie overleed als de dag van gisteren. “Ik wist eigenlijk al dat hij aids had. Mijn man en ik kenden veel homomannen. In die tijd kregen velen van hen aids. Toen Freddie ziek werd, herkende ik de symptomen. Ik zag diezelfde blik. Iedereen zei dat ik gek was, maar ik wist het gewoon. Zijn dood was desondanks toch een grote schok voor me. Ik ben vrij nuchter, dus had nooit gedacht dat dat zo’n impact op me zou hebben.”
Hiv-genezing
Het stel draagt al dertig jaar lang elke dag een rood lintje, het symbool van de aidsbestrijding. “Die dragen we sinds het herdenkingsconcert voor Freddie in Londen. Toen werden ze uitgedeeld. Als ik het niet draag, heb ik hetzelfde gevoel als wanneer ik mijn ringen vergeet om te doen. Dat voelt niet goed. Ik heb altijd gezegd: ik doe het lintje pas af als er hiv-genezing is. Ik hoop dat ik dat nog ga meemaken.”