Samuel uit Kenia krijgt geen hiv-zorg omdat hij op mannen valt
Samuel heeft hiv. Maar hij wordt uitgesloten van levensreddende zorg. Omdat hij op mannen valt en seks tussen mannen strafbaar is in Kenia, kan Samuel niet zomaar aankloppen voor hiv-zorg. “Arrestatie is het minst erge wat me kan overkomen.”
Samuel is 15 als hij eruit is: hij valt op jongens. Als naïeve, verliefde middelbare scholier schrijft hij een brief naar een vriendje op een andere school. Het zet zijn leven op z’n kop, want de brief wordt onderschept en voorgelezen in zijn klas. De schooldirectie schorst Samuel en zijn ouders gooien hem het huis uit.
Samuel heeft geen idee waar hij naartoe moet en begint op straat te zwerven. “Ik begon lijm te snuiven zodat ik mijn honger minder voelde. En ik begon met sekswerk. Ik verdiende een dollar per keer.” Na drie maanden op straat wordt hij in elkaar geslagen door homohaters. Om de wond in zijn gezicht te laten behandelen, brengt een vriend hem naar een lhbtq-vriendelijke kliniek. Daar wijst een routinetest uit: Samuel heeft hiv. “Ik was pas 17 jaar, had mijn school niet afgemaakt, was verstoten door mijn familie, had geen onderdak, geen werk en nu moest ik ook nog eens met dit virus dealen. Ik dacht dat dit het einde van mijn leven betekende,” verzucht Samuel.
Kliniek gevaarlijke plek voor homo’s
Een bezoek aan een reguliere kliniek is voor homo’s in Kenia gevaarlijk. Homoseksuele relaties en homoseks zijn strafbaar met veertien jaar in de gevangenis. “Als je positief op hiv test, moet je vertellen met wie je de afgelopen zes maanden seks had. Blijken dit mannen te zijn, dan zwaait er wat”, vertelt Samuel. “Een arrestatie is wat dat betreft nog het minst verschrikkelijke wat je kan overkomen”, vervolgt de Keniaan. “Horen andere bezoekers in het ziekenhuis van je geaardheid, dan loop je het risico dat ze je fysiek aanvallen of zelfs lynchen.” Hierdoor durven veel homo’s medische faciliteiten niet te bezoeken. “Veel van ons zijn al gestorven omdat ze geen toegang hadden tot hiv-testen en -zorg”.
Lhbtq-vriendelijke kliniek
Ook Samuel dreigde het niet te overleven. Zijn gezondheid ging zonder hiv-medicijnen sterk achteruit. Gelukkig herkende een oude vriend Samuel op straat, en nam hem mee terug naar de lhbtq-vriendelijke kliniek, die door Aidsfonds gesteund wordt. Daar kreeg Samuel medische zorg en therapie en begon hij langzaamaan te beseffen dat er wel degelijk nog een leven voor hem was.
“Dit Aidsfonds-programma heeft echt mijn leven gered”, vertelt Samuel. “Via deze kliniek kan ik veilig mijn hiv-medicatie krijgen. Tegelijk is het de enige plek waar ik helemaal mezelf kan zijn. Maar er zijn in Kenia nog veel te weinig van deze speciale klinieken, waardoor de meeste homo’s met hiv helemaal nergens terecht kunnen en sterven doordat ze niet aan hiv-medicatie kunnen komen.”