"Wat me enorm raakt is het taboe op hiv'

Dag in, dag uit werkt ze keihard om een doorbraak te forceren. Hiv-onderzoeker en viroloog Anne Wensing werkt als arts in het hiv-team en als onderzoeker in het laboratorium. “Mijn werk is heel afwisselend omdat ik zowel in de wetenschap als in de zorg werk”, vertelt ze. “Dat vind ik heel erg leuk, want dat grijpt ook vaak op elkaar in. Je ziet iets in de zorg waarvan je denkt: ‘waarom is dat zo?’ En dan kun je met het wetenschappelijk team aan de slag om een oplossing te vinden.”

28 september 2023

Veelbelovende ontdekking

Samen met haar onderzoeksteam heeft Anne in 2019 twee mensen genezen door middel van een stamceltransplantatie. Ze legt uit waarom dat niet voor iedereen geschikt is: “Deze mensen hadden naast hiv ook bloedkanker en moesten daarvoor een stamceltransplantatie ondergaan, een heel risicovolle  behandeling. Hun genezing heeft belangrijke kennis opgeleverd. We weten nu dat hiv door een poortje de cellen binnengaat en dat poortje kunnen we uitschakelen. Dat willen we vertalen naar een procedure die veilig is en die we op veel meer mensen kunnen toepassen.”

Sterke drijfveer

“De aidsepidemie is één van de grootste medische problemen sinds we als mensen op deze aardbol rondlopen. Er zijn nog steeds meer dan 600.000 mensen per jaar die overlijden aan de gevolgen van aids. Mensen die niet de juiste hiv-zorg krijgen als gevolg van taboes, uitsluiting en discriminatie. Al die mensen die op jonge leeftijd het leven hebben gelaten zijn mijn grootste drijfveer. Ook als het even tegenzit in het onderzoeken, ik besef continu waar we het voor doen.”

Moeilijk bespreekbaar

Er zijn 39 miljoen mensen in de wereld die hiv hebben en één op de vier heeft geen toegang tot levensreddende medicijnen. Maar leven met medicijnen is ook niet altijd makkelijk. “Wat me enorm raakt is het taboe op hiv”, vertelt Anne. “Daardoor is het voor mensen soms heel moeilijk om eerlijk te zijn over hiv. Dat vind ik ongelooflijk heftig. De bevrijding daarvan kan alleen maar komen door genezing. Mijn belofte aan mensen met hiv is dat ik er alles aan zal doen om genezing voor iedereen bereikbaar te maken.”

Maak genezing mogelijk

Met jouw steun werken betrokken onderzoekers zoals Anne Wensing elke dag aan het ultieme doel: een wereld zonder hiv. Help je mee met een donatie?

 

doneer

 

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie