NL4Cure: Samenwerken aan genezing

In Nederland zijn tientallen wetenschappers dagelijks bezig met het vinden van een manier om hiv te genezen. Om de zoektocht naar genezing te versnellen hebben zij hun krachten gebundeld.

Het Nederlandse hiv-onderzoek behoort tot de top van de wereld. Door de combinatie van de goede zorg, de grote betrokkenheid van mensen met hiv en succesvolle Nederlandse wetenschappers hebben we de mogelijkheid om ook met het onderzoek naar genezing voorop te lopen.


Bijzonder cohort

Als een van de weinige landen ter wereld heeft Nederland, een bijzondere studiegroep van mensen met hiv. In de loop van de jaren is er veel informatie met en over hen verzameld. In deze studiegroep, ook wel cohort genoemd, zitten ook mensen die  heel snel na de infectie, in de zogenaamde acute fase, gestart zijn met hun behandeling. Onderzoekers gaan ervan uit dat mensen die weinig geïnfecteerde cellen hebben (doordat ze snel behandeld zijn) als eerste in aanmerking komen voor hiv-genezing. Het goed inzichtelijk hebben van deze groep is dan belangrijk voor het testen van de nieuwste manieren om hiv te genezen.  

Samenwerken om een doorbraak te forceren

Om in Nederland zo goed mogelijk bij te dragen aan het vinden van hiv-genezing zijn alle partijen die een belangrijke rol spelen bij de zoektocht naar genezing samengebracht in NL4Cure*. Vertegenwoordigers van mensen met hiv, onderzoekers van een aantal Nederlandse universiteiten, hiv-behandelaren, hiv-verpleegkundigen, Stichting HIV Monitoring en Aidsfonds werken binnen NL4Cure samen om de zoektocht naar genezing te versnellen. Een belangrijk resultaat van de samenwerking is een gezamenlijke onderzoeksagenda. Hierin is beschreven welk onderzoek de komende jaren gedaan moet worden om genezing dichterbij te brengen. En hoe we kunnen zorgen dat mensen met hiv zo snel mogelijk van de onderzoeksresultaten kunnen profiteren.

NL4Cure-leden over hiv-genezing

logos NL4Cure

* In NL4Cure werken Nederlandse wetenschappers, hiv-behandelaren en –verpleegkundigen, mensen die leven met hiv, Stichting HIV Monitoring en Aidsfonds samen. Met maar één doel: genezing van hiv voor iedereen.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie