Onderzoekers doen er alles aan om hiv te doorgronden. Maar hiv is een slim virus. Met hiv-remmers kunnen we voorkomen dat hiv zich vermenigvuldigt en aids ontstaat. Maar genezen kunnen we hiv nog niet. Hoe zit dat en wat maakt genezing van hiv zo moeilijk?

Kleine hiv-fabriekjes

 

Als hiv, het virus dat aids veroorzaakt, het lichaam binnenkomt, gaat het op zoek naar mogelijkheden om zich te vermenigvuldigen. Daarvoor speurt het in het bloed naar speciale afweercellen, de CD4-cellen. Hiv dringt de kern van de afweercel binnen en nestelt zich in het DNA. Hiermee verandert het virus de cel in een soort fabriek die nieuwe hiv-deeltjes maakt.

Steeds meer geïnfecteerde cellen

De vrijgekomen hiv-deeltjes dringen vervolgens binnen in andere afweercellen en het proces herhaalt zich. Steeds meer cellen gaan hiv-deeltjes maken. Hoe meer afweercellen geïnfecteerd zijn met hiv, hoe meer het afweersysteem verzwakt.

 

Slapend hiv                                        

Niet alle geïnfecteerde afweercellen gaan hiv-deeltjes maken. Er zijn ook cellen waarin het virus slapend aanwezig blijft. Deze cellen, die op verschillende plekken in het lichaam kunnen zitten, noem je het virale reservoir. Ook deze afweercellen zijn door hiv veranderd in fabrieken die nieuwe virusdeeltjes kunnen maken, alleen staan ze op non-actief.

Kunnen we hiv stoppen?

Hiv-remmers voorkomen dat hiv nieuwe cellen kan infecteren. Maar de afweercellen waarin hiv slapend aanwezig is worden niet aangepakt. En omdat de cellen met slapend hiv eruit zien als normale cellen, ruimt ons afweersysteem ze ook niet op. Zodra je  stopt met hiv-remmers gaan de cellen uit het reservoir toch nieuwe virusdeeltjes maken. En die kunnen op hun beurt weer nieuwe cellen infecteren. Om dat te voorkomen, is het belangrijk om je hele leven medicijnen te nemen als je hiv hebt opgelopen.

De sleutel tot genezing

Onderzoekers zijn er van overtuigd dat het reservoir de sleutel vormt tot genezing. Als het lukt om alle cellen met hiv te verwijderen, ook de cellen waarin hiv slapend aanwezig is, zijn hiv-remmers niet meer nodig.

Help mee de droom waar te maken

Aidsfonds zoekt mensen die het Hiv Genezing Fonds 5 jaar willen steunen met een bijdrage van minimaal € 250 per jaar. Je blijft dan up to date over de voortgang van genezing en ontvangt 1 keer per jaar een uitnodiging voor een bijeenkomst met een onderzoeker. Steunen kan op de volgende manieren:

Ik wil donateur van Aidsfonds worden en investeren in het Hiv Genezing Fonds. Ik wil:

  1. steunen door middel van een maandelijkse of jaarlijkse machtiging →
  2. schenken met belastingvoordeel →

    Meer weten over het Hiv Genezing Fonds? Neem contact op met Aidsfonds-medewerker Monique Montenarie, via mmontenarie@aidsfonds.nl
Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie