Wanneer testen

Een hiv-test is aan te bevelen wanneer je risico hebt gelopen op hiv. Lees hier wanneer er sprake is van risico op hiv.

 

De hiv-test: drie maanden na gelopen risico

Hiv is drie maanden na de overdracht in ieder geval meetbaar in het bloed. Dat heeft te maken met de tijd die het lichaam nodig heeft om antistoffen aan te maken. Zoals bij elk virus het geval is, maakt het lichaam er antistoffen tegen. Alleen kunnen bij hiv de antistoffen het virus helaas niet uitschakelen. De aanwezigheid van antistoffen toont aan dat je hiv hebt. Heb je klachten nadat je een risico hebt gelopen op hiv, dan is het raadzaam je direct te laten testen.

Een hiv-test na eenmalig onveilig seksueel contact

Als je eenmalig onveilig seksueel contact hebt gehad, kun je na drie maanden een hiv-test laten afnemen. Je kunt gerust al voor die tijd contact zoeken met de locatie waar je je wilt laten testen. Omdat je ook kans op andere soa's hebt, zal een volledige soa-test nodig zijn. Deze kun je al eerder laten doen. Als je onveilige contact langer dan drie maanden geleden was, maak dan meteen een afspraak voor een hiv- en soa-test.

Een hiv-test na regelmatig onveilig seksueel contact

Als je regelmatig onveilig seksueel contact hebt gehad, heb je een verhoogd risico op hiv. Laat je meteen testen, ook al is het onveilige seksuele contact korter dan drie maanden geleden. Daarnaast is het aan te bevelen je te laten testen op andere soa's. Neem contact op met de locatie waar je je wilt laten testen.

Als je lichamelijke klachten hebt na onveilige seks

Als je kort na een onveilig seksueel contact klachten krijgt die kunnen wijzen op een acute hiv-infectie, neem dan meteen contact op met de huisarts. Zulke klachten lijken vaak op griep. Ze kunnen variëren van koorts, opgezette lymfeklieren, keelpijn, huiduitslag, recent gewichtsverlies, misselijkheid, braken, diarree, gewrichtspijn. Sommige van deze lichamelijke klachten kunnen ook duiden op een andere soa. Heb je soa-klachten, neem dan ook contact op met een testlocatie.

Hiv-test als je zwanger bent

In Nederland hoort de hiv-test bij de standaard prenatale zorg. Alle zwangere vrouwen krijgen de hiv-test aangeboden. Als je hiv hebt, kun je hiv doorgeven aan je baby, tijdens de bevalling maar ook via borstvoeding. Dat kan worden voorkomen met medicijnen. Je mag deze hiv-test wel weigeren, maar dat raden we af. 

Heel recent risico gelopen

Als je een of twee dagen geleden risico hebt gelopen op hiv, kun je met een arts bespreken of een onmiddellijke preventieve behandeling met hiv-remmers zinvol is. Het is mogelijk om een hiv-infectie af te wenden als iemand het liefst binnen twee dagen, maar uiterlijk 72 uur na de mogelijke infectie begint aan een kuur van hiv-remmers. Deze kuur heet PEP (Post Expositie Profylaxe) en duurt een maand. Een arts zal deze behandeling alleen adviseren als er een aanmerkelijk risico is op hiv.

Neem contact op met de GGD (voor noodgevallen zijn de meeste GGD's 24 uur bereikbaar) of het ziekenhuis. Spoedeisende hulpafdelingen van ziekenhuizen hebben meestal ook de mogelijkheid om een PEP-behandeling te overwegen en te geven. 

Meer informatie

Op soatest.advies.chat kun je voor jezelf nagaan of het zinvol is om een soa- en hiv-test te laten doen. Voor meer informatie over gelopen risico kun je ook contact opnemen met de Aids Soa Infolijn. De medewerkers van de Infolijn kunnen je informeren en je zonodig direct doorverwijzen naar de juiste adressen voor een hiv-test.

Aidsfonds wil dat iedereen op de hoogte is van zijn hiv-status en dat iedereen met hiv de zorg krijgt die ze nodig hebben. Steun Aidsfonds

Jaarlijks komen er in Nederland 750 nieuwe hiv-infecties bij. Aidsfonds doet er alles aan om zoveel mogelijk nieuwe hiv-infecties te voorkomen. Help jij mee?


doneer nu

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie