Stel je eens voor dat jouw kind overlijdt. Dat wil toch geen enkele vader of moeder meemaken? Toch verliest elke 5 minuten ergens in de wereld een ouder zijn kind aan aids. Onnodig, want we hebben de kennis en medicijnen om aids te verslaan. 

help kinderen met hiv

Hoeveel baby's en kinderen leven met hiv of aids? 

Slechts één pil per dag voorkomt dat een zwangere vrouw hiv overdraagt op haar baby, een moeder haar kind verliest aan aids of een kind zijn ouders. Toch krijgt bijna de helft van de kinderen met hiv géén levensreddende medicijnen. Vooral door armoede en een gebrek aan voorlichting.

 • Wist je dat er wereldwijd maar liefst 1,8 miljoen kinderen met hiv leven?
 • Hiervan krijgt slechts 52% levensreddende hiv-medicijnen! 
 • 50% van alle kinderen die met hiv geboren worden, overlijdt al voor de tweede verjaardag. 

Hoe helpt Aidsfonds deze kinderen?

In Afrika leven veel kinderen met hiv. Deze kinderen wonen vaak in afgelegen dorpen. Hun leven speelt zich af in en om hun eigen huis. In een kliniek komen ze vrijwel nooit. Als zo’n kleintje hiv heeft, wordt dat dus niet snel opgemerkt. Daarom komen onze hulpverleners langs! Ze gaan naar de dorpen, op zoek naar baby's en kinderen met hiv. Zo helpen we deze kinderen: 

 • We gaan in zes Afrikaanse landen op zoek naar 40.000 kinderen met hiv die door anderen niet gevonden worden.
 • Om deze kinderen te vinden en te begeleiden, trainen we per project tientallen mensen uit de gemeenschappen. Deze gezondheidsmedewerkers leren alles over het testen van moeders en kinderen op hiv en hiv-zorg voor kinderen. 
 • Zij testen in afgelegen dorpen honderden kwetsbare kinderen hiv. Ook nemen ze hiv-testen af bij vrouwen die borstvoeding geven of zwanger zijn. 
 • We brengen de kinderen en vrouwen die hiv hebben in contact met een kliniek in de buurt zodat ze levensreddende hiv-medicijnen krijgen.  
 • We zorgen dat de kinderen onder behandeling blijven, onder meer door te zorgen dat hun ouders/verzorgers een inkomen hebben. 
 • Om ervoor te zorgen dat onze aanpak duurzaam is, onderzoeken we meteen hoe we het project zó kunnen opzetten dat de lokale overheid het op termijn landelijk kan uitbreiden.

Bekijk het werk van gezondheidswerker Jonathan:

Hoe kun jij kinderen met hiv helpen?

Elke 5 minuten sterft een kind aan aids. Omdat het niet op tijd levensreddende medicijnen heeft gekregen. Jij kunt hier iets aan doen.

 • Met jouw donatie trainen we in zes Afrikaanse landen, waaronder Oeganda en Zimbabwe, lokale gezondheidswerkers.
 • Zij zorgen dat kinderen met hiv getest worden en medicijnen krijgen, zodat ze een gezonde toekomst hebben.

Help mee

Met jouw bijdrage kunnen we meer dorpsgezondheidswerkers trainen. In zes Afrikaanse landen. Geef eenmalig of word donateur. 

 

help mee

stop aids. uit liefde voor alle liefdes. Aidsfonds in Oeganda. stop aids. uit liefde voor alle liefdes. Aidsfonds in Oeganda.

Lees meer over ons werk

Hiv-behandeling voor baby's en kinderen in Oeganda

Op zoek naar kinderen met hiv in Zimbabwe

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie