Aantal hiv-infecties in Europa groeit harder dan ooit

Het aantal mensen met hiv in Europa is flink toegenomen. Het zijn er nu voor het eerst meer dan 2 miljoen. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deze Wereld Aids Dag in een nieuw rapport . De WHO meldt verder dat het hiv-virus zich nog nooit zo snel verspreidde als in het afgelopen jaar. Er kwamen in Europa maar liefst 153 000 nieuwe infecties bij. 

Dichterbij dan je denkt

Aidsfonds berichtte eerder deze week al over de zorgwekkende ontwikkelingen in landen als Rusland en Oekraïne. Hier begon de epidemie onder risicogroepen, zoals homomannen en druggebruikers. Maar door stigma en discriminatie worden zij buitengesloten van zorg. Onacceptabel vinden wij. En ook ontzettend gevaarlijk. Het virus heeft in deze landen zo vrij spel gekregen en ontwikkelt zich naar een algemene epidemie. Meer dan de helft van de nieuw hiv-infecties vindt nu plaats bij jonge vrouwen.

Het virus dreigt te winnen

De stijging van het aantal hiv-infecties in Europa is niet de enige zorgwekkende ontwikkeling. Zo overlijden er nog altijd meer dan 3000 mensen per dag aan aids. Dat zijn er drie keer zoveel als in 1990. Als we nu niet ingrijpen, dan zullen er miljoenen onnodige doden bij komen. Dat mogen we niet laten gebeuren. Want we hebben alle kennis in handen om aids voorgoed te verslaan. Maar dan moeten we nu wel alle zeilen bij zetten. Aids de wereld uit, het kán, we weten hoe het moet. Het komt nu aan op het erkennen van de feiten en op politieke wil.

Lees meer over waarom het virus dreigt te winnen

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie