In Ghana heeft het parlement een wetsvoorstel goedgekeurd dat homoseksualiteit strafbaar stelt. Wie zich als lhbtiq+ identificeert, kan een celstraf tot 3 jaar krijgen. Dit heeft rampzalige gevolgen voor de aidsbestrijding.

29 februari 2024

Dat het nieuwe wetsvoorstel rampzalige gevolgen heeft voor de aidsbestrijding, komt omdat minder mensen zich zullen laten testen, uit angst vervolgd te worden vanwege hun geaardheid. Aidsfonds roept de Nederlandse overheid op de president van Ghana met klem te verzoeken het voorstel niet te ondertekenen 

Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds 
"De invoering van anti-lhbtiq+-wetgeving heeft rampzalige gevolgen voor de aidsbestrijding. We zien in landen waar dergelijke wetgeving wordt ingevoerd dat na een aantal jaren het aantal hiv-infecties stijgt. Om wereldwijd een einde te maken aan aids moet er een einde komen aan discriminatie en ongelijkheid." 

Aidsbestrijding in Ghana straks strafbaar

Het wetsvoorstel heeft mogelijk grote gevolgen voor de aidsbestrijding. Activisten die lhbtiq+-rechten verdedigen en mensen die opkomen voor homorechten hangen zware straffen boven het hoofd. Het geven van voorlichting aan homoseksuelen met betrekking tot hiv en aids valt hier ook onder. Dit maakt het werk van gezondheidswerkers en mensenrechtenactivisten in Ghana straks strafbaar als de wet wordt goedgekeurd. 

Discriminatie zorgt voor groei hiv-epidemie 

Discriminatie van mensen, genderongelijkheid en het bij wet verbieden en bestraffen van je seksuele geaardheid zijn de belangrijkste redenen waarom in een toenemend aantal landen de hiv-epidemie weer groter wordt in plaats van dat hij afneemt. Internationaal onderzoek heeft uitgewezen dat hiv 5 keer vaker voorkomt in landen met anti-homowetgeving. En daar waar mensen daadwerkelijk vervolgd en bestraft worden omwille van hun seksuele geaardheid komt hiv zelfs 12 vaker voor. De invoering van discriminerende wetgeving maakt een explosieve toename van hiv onvermijdelijk. Dit zien we al in landen als Indonesië en Rusland waar de hiv-epidemie de afgelopen jaren groeit in plaats van afneemt. 

Ghana niet enige land dat discriminerende wetgeving invoert 

Het wetsvoorstel in Ghana is het meest recente voorbeeld van groeiende homofobie wereldwijd en de poging om lhbtiq+-gemeenschap te criminaliseren. Deze mensenrechtencrisis verspreidt zich snel over heel Afrika, waarbij landen als Kenia, Burundi, Senegal en Tanzania soortgelijke wetgeving overwegen. Vorig jaar is in Oeganda een controversiële wet aangenomen, waardoor in sommige gevallen ook de doodstraf kan worden opgelegd. De wet in Oeganda wordt beschouwd als een van de strengste anti-LGBTQ+-wetten ter wereld. Deze trend is zeer verontrustend, deze wetten schenden fundamentele mensenrechten. 

Teken de petitie

Aidsfonds roept de Nederlandse overheid dan op, op te blijven komen voor lhbtiq+-rechten wereldwijd en de president van Ghana met klem te verzoeken het wetsvoorstel niet goed te keuren. Help ons hierbij en teken de petitie.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie