Nieuw medicijn dat hiv voorkomt in 2025 al beschikbaar voor lage inkomenslanden

Goed nieuws in de strijd tegen hiv en aids: nog dit jaar wordt een nieuw preventiemedicijn - Lenacapavir - beschikbaar in landen met een laag inkomen en met een hoog aantal hiv-infecties. Het Global Fund (grootste gezondheidsfonds ter wereld) en farmaceut Gilead Sciences hebben daar vandaag een belangrijke overeenkomst over getekend.

Lenacapavir is géén medicijn voor mensen die al hiv hebben, maar voorkomt juist dat iemand hiv krijgt. Het gaat om een injectie die je slechts twee keer per jaar hoeft te krijgen. Dat maakt het een veelbelovende stap vooruit in hiv-preventie, zeker voor mensen die nu moeilijk toegang hebben tot betrouwbare bescherming.

Het medicijn wordt gezien als een van de belangrijkste vooruitgangen in hiv-preventie van de afgelopen jaren. Vorig jaar riep wetenschappelijk tijdschrift Science Lenacapavir zelfs uit tot dé doorbraak van het jaar.

Dit gaat niet alleen over wetenschap; het gaat om onze waarden. Geloven we dat een meisje op het platteland van Malawi dezelfde kans verdient om hiv-vrij te leven als een meisje in Manchester?

Peter Sands, uitvoerend directeur van het Global Fund

Voor iedereen beschikbaar

“Een aidsvrije generatie ligt binnen handbereik. Om degenen met het hoogste risico op hiv te bereiken, hebben we samenwerking en sterke politieke toewijding nodig. Aids beëindigen blijft een van de meest haalbare doelen van de mondiale gezondheid – elke dollar die wordt besteed aan preventie bespaart zeven dollar aan toekomstige zorg” aldus Peter Sands, uitvoerend directeur van het Global Fund. Het Global Fund wil dat Lenacapavir nog voor het eind van 2025 in elk geval in één Afrikaans land gebruikt wordt.

“Het is fantastisch nieuws dat Lenacapavir ook beschikbaar wordt in landen waar de nood het hoogst is. Zo hoort het. Levensreddende zorg moet geen luxe zijn, maar een recht – voor iedereen, waar je ook woont,” aldus Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds.

We mogen nooit meer de fout herhalen van de jaren ‘90, toen miljoenen mensen in Afrika jaren moesten wachten op medicijnen die het Westen allang had.

Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds

Het Global Fund

Het Global Fund gebruikt fondsen van zowel overheden als particuliere donoren om het medicijn betaalbaar te maken voor landen met een laag inkomen. Organisaties als WHO, UNAIDS, de Gates Foundation en de Elton John AIDS Foundation werken samen om de medicijnen daar te krijgen waar ze het hardst nodig zijn.

“Nederland is een belangrijke investeerder van het Global Fund. Dit najaar maakt het demissionair kabinet bekend wat de bijdrage voor volgend jaar gaat zijn. Het succesvol uitrollen van Lenacapavir en daarmee een significante bijdrage leveren aan de preventie van hiv kan alleen als we niet bezuinigen op het Global Fund,” besluit Mark Vermeulen.


Help jonge vrouwen zich te beschermen

Jonge vrouwen lopen wereldwijd dubbel zo vaak een hiv-infectie op als mannen. Met jouw donatie kunnen we vrouwen de kans geven zich te beschermen tegen hiv.

ja, ik help mee
Aidsfonds

Contact