Aidsfonds Pride-boot vraagt steun voor lhbtiq+-activisten wereldwijd

Met een oproep tot solidariteit met de wereldwijde lhbtiq+-gemeenschap voer Aidsfonds afgelopen zaterdag door de Amsterdamse grachten tijdens de Canal Parade. Drag queen Nicky Nicole vroeg vanaf de boot aandacht voor activisten die in hun land vechten voor de rechten en gezondheid van de community.

8 augustus 2023

Aan aids hoeft niemand meer dood te gaan. Er zijn levensreddende medicijnen voor mensen met hiv, waardoor je gezond blijft én het virus niet meer doorgeeft.

Maar wereldwijd staan meer dan 9 miljoen mensen daarvoor in de wacht. Veel van hen hebben geen toegang tot hiv-zorg omdat ze worden uitgesloten om wie ze zijn of van wie ze houden. In een toenemend aantal landen in de wereld worden de rechten van de lhbtiq+-gemeenschap en mensen met hiv niet gerespecteerd. Door een nieuwe wet in Oeganda staat nu de doodstraf op mensen met hiv die seks hebben met iemand van hetzelfde geslacht. Hiv-voorlichting en -zorg aan lhbtiq+'ers is er praktisch onmogelijk gemaakt. De parlementen van Ghana en Kenia werken aan vergelijkbare wetgeving.

Discriminatie en uitsluiting zijn de belangrijkste redenen waarom de hiv-epidemie op veel plekken groter wordt in plaats van dat hij afneemt. Dat mogen we niet accepteren. 

Red Ribbon-jurk

Op onze boot vroeg drag queen Nickie Nicole in een enorme red ribbon-jurk aandacht voor de activisten die opstaan tegen anti-lhbtiq+-wetten die de aidsbestrijding in de weg staan: ‘Aids is op te lossen, dus waar wachten we op?’
Lhbtiq+-activisten uit Oeganda, Oezbekistan en Indonesië stonden met levensgrote foto’s in de spotlights op de boot. Zij komen op voor de rechten en gezondheid van de lhbtiq+-gemeenschap in hun land, en verdienen daarvoor alle aandacht en steun.

Collecte

Die steun vroegen we dan ook: met de collectebootjes probeerden we zoveel mogelijk geld voor de aidsbestrijding in te zamelen. Met schepnetten en QR-codes vroegen we het publiek langs de kant om te doneren. Met succes: er werden duizenden euro's gedoneerd voor de aidsbestrijding. Dank aan iedereen die gaf!

Help mee

Door discriminatie en uitsluiting verslechtert de toegang tot voorlichting en hiv-zorg voor lhbtiq+'ers. Met jouw donatie kan Aidsfonds alle liefdes blijven beschermen tegen hiv en aids. 

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie