Wereld Aids Dag: Hiv-programma’s voor kwetsbare groepen ernstig ondergefinancierd
Aidsfonds roept op Wereld Aids Dag wereldleiders dringend op tot actie en investeringen in hiv-programma’s voor de meest kwetsbare groepen. Hoewel de meeste hiv-infecties onder hen plaatsvinden, krijgen hun programma's voor preventie en zorg de minste financiering. Dat blijkt uit een onderzoek dat we in aanloop naar 1 december publiceren.
De meeste nieuwe hiv-infecties vinden plaatsen onder kwetsbare groepen: mannen die seks hebben met mannen, transgender personen, sekswerkers en mensen die drugs gebruiken. Buiten Sub-Sahara Afrika vindt maar liefst 80% van de nieuwe hiv-infecties plaats onder hen en hun seksuele partners.
Uit het rapport dat we in aanloop naar Wereldaidsdag (1 december) publiceren, blijkt echter dat juist deze groepen wereldwijd de minste financiering ontvangen, ondanks dat zij essentieel zijn om hiv een halt toe te roepen.
Zonder inclusieve en goed gefinancierde zorg kunnen we de hiv-epidemie niet stoppen. Juist de groepen die het grootste risico lopen op hiv worden nu buitengesloten van de zorg en ondersteuning die ze nodig hebben. Het is aan wereldleiders om hun verantwoordelijkheid te nemen en echt te investeren in zorg gericht op de meest kwetsbare groepen in onze samenleving.
Financieringstekort
Terwijl landen beloofden aids tegen 2030 uit te bannen, blijven de middelen dramatisch achter: slechts $475 miljoen was in 2023 beschikbaar voor kwetsbare groepen, terwijl jaarlijks $8,8 miljard nodig is voor effectieve preventie en het aanpakken van stigma.
Met de herverkiezing van Donald Trump dreigt het President’s Emergency Plan for AIDS Relief (PEPFAR) volledig te worden afgeschaft, wat rampzalige gevolgen heeft voor hiv-programma’s in lage- en middeninkomenslanden.
De angst om te worden ontdekt weerhoudt lhbt+’ers met hiv ervan om zich te laten behandelen.
Nikita, trans vrouw uit Oeganda
lees haar verhaal
Toegenomen risico
Het aantal hiv-infecties onder de algemene bevolking daalde de afgelopen tien jaar met 35%, terwijl deze daling onder kwetsbare groepen slechts 11% bedroeg.
Voor mannen die seks hebben met mannen is het risico op hiv wereldwijd zelfs toegenomen. Het gebrek aan financiering en discriminerende wetgeving spelen hierin een cruciale rol.
Vijandig klimaat vergroot hiv-risico
In 2021 vond 85% van de nieuwe hiv-infecties plaats in landen met discriminerende wetgeving en 80% van de aids-gerelateerde sterfgevallen. In veel van deze landen worden lhbtiq+-organisaties belemmerd in hun werk, door bedreigingen, geweld en juridische obstakels.
Aidsfonds roept wereldleiders en beleidsmakers op om inclusieve hiv-zorg mogelijk te maken en de strijd tegen stigma en discriminerende wetgeving te versterken.
Andere hard geraakte groepen
Onderzoek van Funders Concerned About AIDS (FCAA) liet dit jaar zien dat ook de financiering voor hiv-programma’s voor meisjes en vrouwen in 2022 met 45% procent is afgenomen. Terwijl wereldwijd dubbel zoveel jonge vrouwen hiv oplopen als jonge mannen.
Ook kinderen blijven achter in de aidsbestrijding: van alle volwassenen met hiv is meer dan driekwart op behandeling, van alle kinderen met hiv maar iets meer dan de helft.
Hoe Aidsfonds helpt
Aidsfonds steunt mensen met hiv en aids daar waar de nood het hoogst is en wij de grootste impact kunnen maken. Met de steun van onze donateurs werken wij op die plekken waar niemand anders werkt, en helpen die mensen die niemand anders helpt. De meest kwetsbare mensen.
Want Aidsfonds vindt dat alle liefdes het waard zijn om te beschermen tegen hiv, aids en de gevolgen daarvan.