Amsterdam nadert 0 nieuwe hiv-infecties, nu rest van Nederland nog

Sinds 2010 is het aantal hiv-infecties in Amsterdam met 95% afgenomen, en daarmee nadert de hoofdstad 0 nieuwe infecties. In 2022 liepen naar schatting nog maar 9 mensen in Amsterdam hiv op. Amsterdam heeft laten zien dat het kan, nu is een eenzelfde inzet nodig om heel Nederland naar 0 nieuwe hiv-infecties te brengen.

25 september 2023

Amsterdam heeft met de internationale doelen van VN-organisatie UNAIDS voor 2025 al gehaald: 98% van de mensen met hiv is getest, van hen is 95% op behandeling, en bij de mensen op behandeling is bij 96% het virus zo goed onderdrukt dat het niet meer overgedragen kan worden. 

Dit is geweldig goed nieuws. Amsterdam laat zien dat het mogelijk is om hiv en aids te stoppen. Van het toekomstige kabinet vragen we nu dezelfde focus en inzet.

Dat betekent: de politieke wil voor een doelgericht nationaal beleid met voldoende financiering om Nederland naar 0 nieuwe hiv-infecties te brengen tegen 2030, met

  • brede beschikbaarheid van hiv-testen om te zorgen dat moeilijk bereikbare mensen worden getest
  • brede toegang tot het hiv-preventiemiddel PrEP 
  • voorlichtingscampagnes voor een actueel en correct beeld over hiv.

Doelgericht samenwerken

Het succes in Amsterdam is behaald door een ongekende samenwerking van alle betrokken partijen in de strijd tegen hiv, samengebracht in het H-team. Wetenschappers, artsen, belangengroepen en mensen met hiv hebben jarenlang heel doelgericht samengewerkt naar het einde van de hiv-epidemie. Bovendien was er ook bij de beleidsmakers van de gemeente Amsterdam de politieke wil om hiv te stoppen tegen 2026. Dus zorgde de gemeente voor extra budget, zoals recent nog met extra financiering om het hiv-preventiemiddel PrEP voor méér mensen toegankelijk te maken dan het nationale budget toeliet.

 

Amsterdam, Nederland, de wereld

Het succes van Amsterdam in de strijd tegen hiv werd bekend gemaakt op de internationale conferentie van ‘Fast Track Cities’, die vandaag start in de RAI, Amsterdam. Daar zijn burgemeesters, beleidsmakers en mensen met hiv uit meer dan 500 steden wereldwijd, om van elkaar te leren. Zij hebben allemaal toegezegd om versneld een einde te maken aan hiv en aids, tuberculose en hepatitis.

Hoewel hiv tegenwoordig effectief te behandelen is, waardoor je gezond blijft en het virus niet meer kan overdragen, overleden er afgelopen jaar wereldwijd nog steeds ruim 630.000 mensen aan de gevolgen van aids. Voor Nederland is er de duidelijke opdracht om te blijven werken aan het einde van aids in de rest van de wereld. Aan Amsterdam vandaag om de inspiratie over te brengen, want de tijd dringt. Internationaal is immers afgesproken, in de vastgestelde duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN, dat aan aids een einde komt tegen 2030.

Met jouw hulp zorgen we dat preventie, voorlichting en zorg beschikbaar zijn voor iedereen. In Nederland én daarbuiten. Help je mee?

 

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie