Angola legaliseert homoseksualiteit en criminaliseert discriminatie

Homoseksualiteit is niet langer strafbaar is Angola. Ook heeft de Angolese regering een wet aangenomen die discriminatie op basis van seksuele voorkeur verbiedt.  Uitsluiting van seksuele minderheden bij medische zorg is nog altijd een probleem in het Afrikaanse land.

25 januari 2019

De wet die homoseksualiteit verbood stamde nog uit 1886 en was een erfenis van de Portugese kolonisator. Angola is sinds 1975 onafhankelijk. 

Met het aannemen van de nieuwe wet wordt het discrimineren van mensen op basis van hun seksuele voorkeur strafbaar met twee jaar cel.

 

Historisch moment

Lhbti-belangenorganisatie Iris Angola noemt de beslissing een 'historisch moment'. De groep trok vaker aan de bel vanwege discriminatie bij bijvoorbeeld de toegang tot medische zorg. De nieuwe wet maakt het mogelijk om homorechten op wettelijke gronden te beschermen.

 

Toegang tot medicijnen

In Angola leven zo'n 310.000 mensen met hiv. Slechts 26 procent van hen krijgt levensreddende hiv-remmers. Het strafbaar maken van discriminatie is een belangrijke stap om iedereen die met hiv leeft aan medische zorg te kunnen koppelen. Want dat homoseksualiteit nu legaal is, maakt niet dat vooroordelen bij gezondheidsmedewerkers de wereld uit zijn. 

Teken de Universele Verklaring van de Liefde

In veel landen is homoseksualiteit nog steeds strafbaar. Homo's worden er uitgesloten van hiv-zorg en preventie. Opkomend conservatisme bedreigt zo miljoenen levens. Teken daarom voor de bescherming van alle liefdes.

teken nu

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie