Botswana bereikt als tweede land aidsbestrijdingsdoelen VN

Als tweede land ter wereld heeft Botswana de 95-95-95-doelen van VN-organisatie UNAIDS gehaald. Indrukwekkend nieuws, want het betekent dat het land goed op weg is om aids in 2030 te verslaan. Dat terwijl Botswana één van de zwaarst getroffen landen is.

In Botswana leven ongeveer 360.000 mensen met hiv. Dat het land nu de VN-doelen heeft behaald, betekent dat 95 procent van de mensen met hiv hun status weet. Van hen is meer dan 95 procent op behandeling, en nog eens 95 procent is dat zo succesvol dat ze het virus niet meer kunnen overdragen. Daarmee wordt het einde van de epidemie ingeluid.

Een haalbaar doel

In 2020 was Eswatini het eerste land dat 95-95-95 doelen behaalde. Dat juist twee lage-inkomenslanden met een grote hiv-epidemie de doelen als eerst bereiken stemt hoopvol: het einde van aids is haalbaar. Mits we een wetenschappelijk bewezen aanpak gebruiken die vrij is van vooroordelen en uitsluiting.

Vooruitgang

Botswana begon in 2002 als eerste Afrikaanse land met het aanbieden van gratis hiv-medicijnen aan de hele bevolking. In het land krijgt iedereen die gebruik maakt van zorg een gratis hiv-test aangeboden. En door een programma waarin alle zwangere vrouwen worden getest, is inmiddels meer dan 95 procent van de zwangere vrouwen met hiv op behandeling waardoor hun baby’s zonder hiv geboren worden. Ook is de hiv-preventiepil PrEP er sinds 2018 beschikbaar.

In 2019 oordeelde het Hooggerechtshof dat wetten die homoseksualiteit verbieden geschrapt moesten worden. “We beschadigen menselijke waardigheid als we minderheden uitsluiten,” luidde het vonnis. De rechtszaak werd aangespannen door één van onze partners. Rechten voor minderheden verbeteren ook hun toegang tot zorg, want ze lopen niet langer het risico gearresteerd te worden.

Landsgrenzen

We zijn er nog niet: in beide landen lopen jongeren, en specifiek jonge vrouwen, nog achter op de doelen. Bovendien houdt de epidemie zich niet aan landsgrenzen. We zijn pas veilig als iedereen veilig is. Wereldwijd staat de voortgang naar de doelen op 85-88-92. Dat betekent dat nog 10 miljoen mensen met hiv niet op behandeling zijn. Nederland bereikte in 2020 de percentages 93-94-95.


Iedereen heeft recht op goede zorg

Door uitsluiting en discriminerende wetten krijgen lhbtiq'ers in veel landen niet de zorg die ze nodig hebben. Wij vinden dat iedereen recht heeft op levensreddende zorg. Jij toch ook? Help mee met een donatie.

Doneer nu
Aidsfonds

Contact