Botswana schrapt anti-homowetten in historische rechtszaak
Het Hooggerechtshof in Botswana oordeelde vandaag dat wetten die homoseksualiteit verbieden geschrapt moeten worden. Een mijlpaal in de strijd voor gelijke rechten, maar ook voor de aidsbestrijding. De discriminerende wetten belemmeren de toegang tot hiv-zorg.
De Botswaanse rechters stemden unaniem voor het schrappen van de wetten, die homoseksuele handelingen bestraften met 7 jaar gevangenis. “We beschadigen menselijke waardigheid als we minderheden uitsluiten,” stond in het vonnis. “Een democratische natie is er een die tolerantie, diversiteit en openheid omarmt.”
Toegang tot hiv-zorg
De uitspraak betekent ook dat angst om opgepakt te worden geen rol meer speelt bij de toegang tot hiv-zorg. In één van onze projecten in Botswana is jarenlang gestreden voor deze wetswijziging. Daarom is dit ook voor de aidsbestrijding een grote opsteker. “Het voelt nog wat onwennig,” zegt Bradley, één van de Botswaanse activisten. “We hebben hier zo hard voor gewerkt. Voor mij is het vooral een bevestiging dat lhbt-ers in Botswana erbij horen, en fundamentele rechten verdienen, net als iedereen.”
Voor mij is het vooral een bevestiging dat lhbt-ers in Botswana erbij horen, en fundamentele rechten verdienen, net als iedereen.
Bradley, activist in Botswana
Stigma
Ons project in Botswana gaat door om de houding van de samenleving tegenover lhbt’ers te veranderen. Ook verbeteren we de zorg voor deze groep. Zo lopen lhbt’ers minder risico om hiv te krijgen en vermindert het aantal nieuwe hiv-infecties. “De uitspraak bevestigt de rechten van lhbt-ers, maar zorgt er ook voor dat we gezondheidskwesties efficienter en effectiever kunnen aanpakken,” zegt Anna, die het project in Botswana leidt. “Eindelijk kunnen we een tolerantere maatschappij gaan bouwen. Het échte werk begint nu pas.”
Contrast
De uitspraak staat in schril contrast met een vergelijkbare rechtszaak in Kenia. Daar oordeelde het Hooggerechtshof in mei dat de koloniale wetten die homoseksualiteit verbieden, niet discriminerend zijn. Binnenkort gaan de aanklagers in hoger beroep.