Kenia houdt vast aan anti-homowetten

Kenia blijft homoseksuele handelingen verbieden. Vandaag oordeelde de rechter dat de wetten, die dat strafbaar maken met 14 jaar gevangenisstraf, niet in strijd zijn met de grondwet.

24 mei 2019

Na maanden uitstel deed de rechtbank in Nairobi eindelijk uitspraak in de #Repeal162-zaak. Activisten klaagden drie jaar geleden de overheid aan vanwege wetgeving die seksuele handelingen tussen mensen van hetzelfde geslacht strafbaar maken met 14 jaar gevangenisstraf.

 

"Geen discriminatie"

De rechter oordeelde vandaag dat de wet niet discriminerend is, omdat deze geldt voor iedereen, ongeacht seksuele oriëntatie. “Het is de taak van de rechtbank om de heersende nationale waarden te respecteren," stond in het vonnis.

 

Toegang tot hiv-zorg

Samen met stigma in de samenleving zorgt de wet ervoor dat lhbt-ers geen of slechte toegang hebben tot hiv-zorg. Ook krijgt deze groep in Kenia te maken met sociale uitsluiting en schendingen van mensenrechten, zoals seksueel geweld en illegale arrestaties en vastzettingen. De rechter achtte dit echter onvoldoende bewezen. Het in stand houden van de wet is een grote klap voor zowel de lhbt-gemeenschap als de aidsbestrijding.

 

Veiligheidsmaatregelen

De activisten die de aanklacht indienden lopen een groot risico. Door alle media-aandacht verwachten we dat geweld, arrestaties en huisuitzettingen plaats kunnen vinden. Daarom hebben we als Aidsfonds met onze partners veiligheidsmaatregelen genomen en een plan gemaakt om slachtoffers van geweld te steunen.

De aanklagers gaan in hoger beroep tegen de uitspraak.

 

Help mee om in Kenia hiv-voorlichting en -zorg aan te bieden aan groepen die anders worden uitgesloten. Uit liefde voor alle liefdes.

 

doneer nu

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie