De meest sexy stemwijzer van Nederland is live!

Jouw opvattingen over seksualiteit vergelijken met die van politieke partijen? Vanaf vandaag kan het in de Politieke Sekswijzer! BIJ1, CDA, D66, GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren, SP, Volt en VVD hebben meegedaan aan de Sekswijzer, die is ontwikkeld door Aidsfonds - Soa Aids Nederland, Plan International, Oxfam Novib, CHOICE for Youth and Sexuality, Liliane Fonds, Hivos en Rutgers.

politiekesekswijzer.nl
24 oktober 2023

Gezonde keuzes rondom seks

In de Sekswijzer is aandacht voor verschillende politiek actuele thema’s. Moeten soa- en hiv-testen voor iedereen gratis beschikbaar zijn bij de huisarts en de GGD? Daar zijn de 8 partijen niet eensgezind over. VVD, D66 en CDA vinden niet dat soa-testen voor iedereen gratis moeten zijn. Van het gratis beschikbaar stellen van de pil die hiv-infecties voorkomt (PrEP) zijn de meeste partijen wél voorstander. Alleen de VVD en het CDA willen dat PrEP-gebruikers een eigen bijdrage leveren.

Seksualiteit wereldwijd

Seksuele en reproductieve rechten staan wereldwijd onder druk. Het landelijke recht op abortus is in de Verenigde Staten afgeschaft. En Oeganda heeft dit jaar een van de strengste anti-lhbti-wetten ter wereld ingevoerd. Ook op deze internationale thema’s bekennen politieke partijen kleur in de Sekswijzer. Partijoverstijgend leeft de wens om ook buiten Nederland op te komen voor seksuele en reproductieve rechten. Hoe partijen dit voor zich zien verschilt echter sterk per partij. In de Politieke Sekswijzer kunnen kiezers per partij zien waarom ze het eens of oneens zijn met een stelling.

Seks en seksualiteit op de kaart

Voor de Sekswijzer zijn alle politieke partijen uitgenodigd die naar verwachting minimaal één zetel halen tijdens de verkiezingen, volgens de Peilingwijzer van 5 september. BIJ1, CDA, D66, GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren, SP, Volt en VVD zijn op deze uitnodiging ingegaan. De stellingen zijn gekozen op basis van politieke relevantie en verkiezingsprogramma's. Met de sekswijzer willen we de onderwerpen seks en seksualiteit, zowel nationaal als internationaal, bij (vooral) jongeren en de politiek nog beter op de kaart zetten. 

Jouw mening vergelijken met die van de politieke partijen? Doe de Sekswijzer op politiekesekswijzer.nl

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie