Dit doen we met Giro555-steun voor Oekraïners met hiv

Ook met donaties aan Giro555 ondersteunt Aidsfonds mensen met hiv in Oekraïne en op de vlucht. Dat blijft hard nodig. We voorzien hen in Oekraïne, Slowakije en Polen van psychische hulp, toegang tot medicijnen en basisbenodigdheden.

28 februari 2023

Aidsfonds is gastdeelnemer van Giro555. Naast de hulp die we bieden met de steun van Aidsfonds-donateurs, zetten we ook Giro555-geld in om Oekraïners met hiv te helpen.

De oorlog vergroot de kwetsbaarheid van door hiv getroffen bevolkingsgroepen aanzienlijk. Door de vernietiging van essentiële infrastructuur, de destructie van woonhuizen en de toenemende werkloosheid daalt ook de toegang tot hiv-behandeling en andere zorg tot een minimum.

Stroomuitval

Samen met onze partners konden we meer dan 40.000 mensen voorzien van medicijnen en deelden we medische benodigdheden uit.

De helft van het energiesysteem van Oekraïne is vernietigd - en de andere helft wordt bedreigd. Dat zorgt voor problemen bij de levering van medicijnen. Partners hebben daarom alvast een voorraad medicijnen ingeslagen om in de komende maanden ook voldoende medicijnen en medische benodigdheden uit te kunnen delen.

 

Psychische hulp

Door de oorlog zijn er veel mensen met hiv die hun medicijnen vergeten of niet meer goed kunnen innemen. Ze slaan maaltijden over en hebben last van sociaal isolement, frustratie, angstgevoelens, eenzaamheid, verveling en posttraumatische stress.

Daarom is ook psychische ondersteuning ontzettend belangrijk. Dankzij Giro555 konden duizenden mensen daarvoor bij onze partnerorganisaties terecht. Met speciale aandacht voor jongeren: 67 jongeren werden opgeleid tot peer-counselors. Zij gaven consulten aan meer dan 5000 tieners met hiv. Ook ondersteunen we lhbtiq+-opvangcentra in 4 steden, waar zelfhulpgroepen werden georganiseerd.

 

We gaan door

In de komende maanden zullen onze partners doorgaan met het uitdelen van humanitaire hulp (voedsel, medicijnen, hygiënische producten, enz.) aan degenen die lijden onder de oorlog en die de meest basale middelen nodig hebben om te overleven. We blijven de behoeften aan medicijnen en voorraden in Oekraïne monitoren en leveren aan de regio's. De focus ligt, net als het afgelopen jaar, op gebieden waar de medische zorg het meest is verstoord en gebieden met grote aantallen ontheemden.

We blijven ook hulp bieden aan mensen die naar Polen en Slowakije zijn gevlucht. Door het bieden van psychosociale ondersteuning en humanitaire hulp, maar ook indirect, door te lobbyen voor continue hiv-behandeling bij de lokale overheid.  

Benieuwd naar meer Giro555-resultaten? De volledige rapportage vind je op giro555.nl. Doneren kan nog steeds.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie