Dit hebben we samen bereikt in 2023
Iedere bijdrage aan de aidsbestrijding telt. Zo maken we samen écht verschil. In 2023 hebben we weer veel bereikt. Met dank aan jou! We delen graag wat hoogtepunten van wat we samen hebben bereikt:
24
Met jouw bijdrage zijn zo’n 30 projecten in 24 landen gefinancierd. We werkten samen met meer dan 150 lokale, nationale, regionale en mondiale netwerken en consortia van maatschappelijke organisaties en gemeenschappen in de wereld.
13.591
Tijdens onze digitale collecteweek haalden we 13.591 euro op voor weeskinderen met hiv in Zuid-Afrika. Hiermee willen we zoveel mogelijk kinderen testen op hiv en voorzien van levensreddende behandeling.
30.545
In Nigeria werden 30.545 zwangere en borstvoedende vrouwen getest op hiv. Zij kregen waar nodig medicijnen om ervoor te zorgen dat hun baby zonder hiv geboren werd. In Oeganda startten we een nieuw project, speciaal voor tienermoeders.
1
Alle kinderen met hiv (in zorg) in Zimbabwe kunnen nu gebruik maken van een nieuw, vloeibaar, kindvriendelijk medicijn dat niet gekoeld bewaard hoeft te worden. Het resultaat van jarenlange pleidooien en acties van onder meer Aidsfonds, met het dringende verzoek een speciaal kindermedicijn te ontwikkelen. Nigeria, Mozambique, Kenia, Zuid-Afrika en Oeganda volgen snel.
32.664
32.664 Oekraïners met hiv die door de oorlog op de vlucht zijn geslagen – naar onder andere Polen en Slowakije – kregen basisbenodigdheden, medicijnen en psychische hulp.
458.000
458.000 jongeren in Mozambique kregen hiv-voorlichting via Facebook. Met onze partner in Malawi ontwierpen we een app die jongeren helpt om mentaal en fysiek gezond te blijven.
100
In Indonesië zetten we 100 jeugd- en lhbti+-vriendelijke hiv-servicepunten op waar jongeren terecht kunnen voor voorlichting en preventie. In Indonesië is seksuele gezondheidszorg verboden als je nog geen 21 jaar bent of ongetrouwd.
3
In Afrika kent het hiv-virus andere varianten dan in het westen. Daarom startten onderzoekers uit Nederland een unieke samenwerking met onderzoekers uit 3 Afrikaanse landen: Zuid-Afrika, Zambia en Oeganda. Doel: een geneesmiddel vinden voor iedereen, overal ter wereld.
82.833
82.833 Nederlanders tekende een petitie om zo de politieke druk op te voeren tegen het antihomobeleid in Oeganda. Dit beleid verbiedt onder andere het promoten van veilige seks aan lhbti+’ers. Het brengt daarmee de hiv- en aidsbestrijding enorm in gevaar. Moedige, lokale activisten zoals Eric vechten de wet aan en daarbij is wereldwijde hulp, onder andere van Aidsfonds, onmisbaar.
95 %
Sinds 2010 is het aantal hiv-infecties in Amsterdam met 95% afgenomen. In 2022 kregen, mede dankzij onze lobby voor hiv-preventiepil PrEP, naar schatting nog maar 9 mensen in Amsterdam hiv. Amsterdam heeft laten zien dat het kan, op naar de rest van de wereld!
349.930
In 2023 hebben we met onze unieke kinderaanpak weer veel bereikt in Oeganda, Mozambique, Nigeria, Zuid-Afrika en Zimbabwe. Daardoor staat de teller nu op bijna 350 duizend kinderen die we tot nu toe hebben geholpen: door hen te testen op hiv en als nodig levensreddende medicijnen te geven.