Driekwart van hiv-testen en helft van hiv-behandelingen wereldwijd ernstig verstoord

Driekwart van alle hiv-testprogramma's en meer dan de helft van alle hiv-behandelprogramma's zijn ernstig verstoord door de covid-pandemie. Dat blijkt uit onderzoek dat we onder onze partners in 27 landen deden.

30 november 2020

Voor mensen met hiv in kwetsbare samenlevingen is 2020 een jaar van dubbele crisis geworden. In het Aidsfonds-rapport 2020, dat we voor Wereld Aids Dag publiceren, waarschuwen we voor de desastreuze effecten van het samenkomen van twee pandemieën. De enorme vooruitgang die we in veertig jaar aidsbestrijding hebben geboekt, wordt nu genadeloos afgeremd.

 

Medicijnen raken op

Van de 38 miljoen mensen met hiv in de wereld, zijn er nu meer dan 25,4 miljoen mensen op behandeling. Met hiv-medicijnen kun je gezond leven en het virus niet meer overdragen.  Maar wanneer je stopt met behandeling, kan hiv muteren en werken de reguliere medicijnen niet meer. Bij het langer stopzetten van de behandeling ligt aids, en daarmee de dood, weer op de loer.

Door de coronacrisis moeten veel mensen nu noodgedwongen stoppen met hun behandeling. Zij kunnen kunnen niet meer naar de kliniek om hun medicijnen op te halen. Bijvoorbeeld door reisrestricties of doordat ze het openbaar vervoer niet meer kunnen betalen. Veel van onze partners zijn daarom begonnen met het bezorgen van medicijnen.

"Ik ben zo bang dat ik aids krijg. Wat gebeurt er dan met mijn kind?"

- Gina (24) uit Oeganda kan haar medicijnen niet meer ophalen.

 

lees meer

Maar ook de landelijke voorraad hiv-remmers slinkt op veel plekken: de productie van goedkope medicijnen in India en China heeft maandenlang stilgelegen en is nog niet terug op het oude pijl. Door die schaarste worden de pillen ook duurder, terwijl juist de lage- en middeninkomenslanden daarvan afhankelijk zijn.

Ook de import van nieuwe voorraad loopt in sommige landen vertraging op. Inmiddels is er in 8 tot 10 procent van alle landen een kritiek tekort, meldt het Global Fund. 55 procent van de behandelprogramma's is nu ernstig verstoord, wijst ons onderzoek uit.

 

Veel minder hiv-tests

Hiv-testprogramma’s zijn nog harder geraakt, want overal krijgt het testen op covid-19 voorrang op de hiv-test. Hiv-testlocaties zijn simpelweg omgevormd tot covid-19-testlocaties. 74 procent van onze partners melden ernstige verstoringen bij deze tests. Het virus krijgt zo de kans om zich verder te verspreiden of het wordt te laat ontdekt, wanneer iemand al aids heeft.

Geen voedsel

Door de coronacrisis kunnen veel mensen niet werken, waardoor ze niets te eten hebben. Zonder voeding werkt hiv-medicatie niet en voor kinderen met hiv wordt de medicatie simpelweg onverteerbaar. Mensen en kinderen die hun hiv-behandeling noodgedwongen niet kunnen voortzetten lopen alsnog risico op aids.

UNAIDS voorspelt in de komende 2 jaar nog tot 147.000 extra doden als gevolg van aids door al deze blokkades voor de aidsbestrijding.

Stop aids. Juist nu.

Jij kunt nu helpen met een donatie. Met jouw steun zetten we alles op alles op levensreddende zorg voor mensen met hiv door te laten gaan. Zij hebben jouw hulp heel hard nodig, juist nu.

Elk bedrag is welkom. Help je mee?

 

ja, ik help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie