Duizenden mensen met hiv in Oost-Europa geholpen dankzij Noodfonds

Het door Aidsfonds en Elton John AIDS Foundation opgerichte fonds om acute noodsituaties op te lossen in Oost-Europa en Centraal Azië heeft binnen een jaar bijna 70 subsidies verstrekt.  Mede dankzij de bijdrages van onze donateurs zijn al zo’n 20.000 mensen met hiv geholpen.

22 augustus 2019

Er gaan in Rusland en omringende landen onnodig mensen dood. Door het onderdrukkende beleid van de overheid en de enorme discriminatie, zijn zelfs basisvoorzieningen voor mensen met hiv onbereikbaar.  Oftewel: als je hiv hebt, krijg je geen zorg of medicijnen. 

 

Noodopvang

Daar weten de dakloze Sasha en Leila uit Kyrgyzstan alles van. Beiden leven met hiv en konden nergens terecht.  Behalve in een noodopvangcentrum.  Daar kregen ze zorg, ondersteuning, hiv-medicijnen en een bed.  Toen het centrum vorig jaar wegens geldgebrek  dicht moest, stonden ze wederom op straat. Met alle risico’s van dien.

Toen ik hoorde dat de opvang gesloten werd, raakte ik in paniek. Het was winter. We zouden geen behandeling meer krijgen. Wat zou er met mijn dochter gebeuren?

- Leila

Dankzij een bijdrage van het noodfonds kon het centrum in februari heropend worden.  Inmiddels hebben Leila en Sasha hun leven opgebouwd, zijn ze getrouwd, en samen met Leila’s 7-jarige dochter op zoek naar een eigen huis.

 

Kleine subsidies

Andere subsidies gingen onder meer naar poedermelk voor baby’s van moeders met hiv (om hiv-overdracht te voorkomen), het oprichten van zelfhulpgroepen en het regelen van papierwerk van busjes voor straatwerk.

Met ons noodfonds en geven we kleine subsidies aan mensen met hiv, activisten en lokale organisaties die snel geld nodig hebben om een noodsituatie op te lossen als het gaat om preventie, medicijnen en zorg voor kwetsbare groepen of de bescherming van mensenrechten. Ondertussen werken we ook hard aan een structurele oplossing.

Met jouw hulp kunnen we mensen helpen die door stigma en discriminatie niet de levensreddende behandeling kunnen krijgen die ze nodig hebben.

 

Help mee

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie