Olena uit Oekraïne vreest voor het leven van haar dochtertje

Olena (38) en haar dochtertje Karina (4) wonen in Oekraïne en hebben hiv. Maar door de oorlog kunnen ze niet meer naar de kliniek.

Olena en Karina uit Oekraïne
Olena en Karina uit Oekraïne

Ontroostbaar 

Karina heeft een slechte start gehad. Ze was veel te vroeg geboren. In het ziekenhuis constateerden de artsen dat ze het hiv had en het virus al verschijnselen van aids had veroorzaakt. Moeder Olena was in shock. “Natuurlijk was ik ontroostbaar, dat zal elke moeder begrijpen,” zegt Olena. Karina’s toestand verslechterde en ze kwam op de intensive care terecht. Gelukkig kreeg ze medicijnen en begon ze langzaam te herstellen. Ze kon beginnen aan de behandeling, waarmee ze dezelfde levensverwachting heeft als elk ander kind. Sinds de oorlog maakt Olena zich weer grote zorgen. Want daardoor is het moeilijk om aan hiv-pillen te komen.  

Elke dag strijd 

Begin 2022 werd Olena’s woonplaats Konotop hevig beschoten en omsingeld door Russische troepen. Ze vluchtte met haar zoon en dochter naar de andere kant van het land, naar haar ouders. Ze moesten alles achterlaten. Nu zit het gezin zonder inkomsten. Soms is er niet genoeg geld om aan eten te komen. Maar Olena kan ook het vervoer naar de kliniek niet betalen om hiv-behandeling op te halen, want die zit niet om de hoek. Op haar ouders kan Olena ook niet meer leunen. Haar vader is overleden en haar moeder herkent haar niet meer. 

“Ik wil dat mijn kinderen gezond zijn, meer heb ik niet nodig.” 

Afhankelijk van levensreddende medicijnen 

Olena’s zoon heeft geen hiv. Dat is een zorg minder. De situatie van haar dochtertje is nu wel extra zorgwekkend. Karina is afhankelijk van de dagelijkse medicijnen en Olena is erg bang om haar te verliezen. Om haar eigen leven maak Olena zich het minste zorgen: “Ik heb al geleefd, de wereld gezien, maar het leven van mijn dochter is pas net begonnen. Ik doe er alles voor om te voorkomen dat dit virus haar het leven afneemt. Als het nodig is, loop ik kilometers om de medicijnen te halen. Ik zal mijn benen, mijn kracht en mijn gezondheid niet sparen. Mijn kinderen zijn alles wat ik nog heb.” 

De zware taak van hulpverleners 

Door de oorlog zijn veel apotheken en klinieken verwoest of slecht bereikbaar. Ook is de voorraad medicijnen beperkt. Gelukkig ontmoette Olena Aidsfonds-hulpverlener Anna. Zij zorgt ervoor dat de medicijnen en voedselpakketten die beschikbaar zijn terechtkomen bij de mensen die het nodig hebben. Voor de oorlog droeg ze zorg voor 600 vrouwen met hiv. Maar sinds de oorlog zijn daar nog eens 160 vrouwen bijgekomen die naar haar regio zijn gevlucht, soms met kinderen die ook hiv hebben. Anna legt uit: “We hebben in de hele regio maar één hiv-kliniek. We hadden maar voor een bepaalde tijd genoeg medicijnen. Het is elke dag moeilijk voor ons.”  

Olena en haar dochter kunnen gezond blijven dankzij de levensreddende medicijnen en de morele support die zij van Anna krijgen. Olena vertelt dat ze altijd op Anna kan rekenen en dat Anna hen helpt met alles wat binnen haar bereik ligt. Olena: “Ik ben zó dankbaar voor de hulp die we krijgen. Dit is als een zonnestraal bij donkere lucht.” 


Red het leven van een kind

Elke 5 minuten sterft er een kind aan de gevolgen van aids. Omdat het niet op tijd levensreddende medicijnen heeft gekregen. Met jouw donatie trainen we gezondheidswerkers die kinderen met hiv vinden en begeleiden. Help je mee?

Ja, ik help mee
Aidsfonds

Contact