Erwin Olaf op 64-jarige leeftijd overleden

Vorige week overleed Erwin Olaf. De fotograaf zette zich vanaf het begin van de aidsepidemie in om aandacht en steun te vragen voor de bestrijding van de ziekte. Zo maakte hij de eerste Artbag voor Stop Aids Now (nu Aidsfonds) en fotografeerde hij o.a. René Klijn. We danken Erwin Olaf voor al zijn inzet en activisme.

21 september 2023

René Klijn

Sinds het begin van de aidsepidemie heeft Erwin Olaf zich op verschillende manieren ingezet voor de aidsbestrijding. Hij fotografeerde René Klijn, de zanger die in Nederland aids een gezicht gaf door zijn optreden bij Paul de Leeuw en een hit scoorde met het lied Mr Blue. Het geld dat met nummer werd opgehaald ging naar Aidsfonds.


Ook maakte Olaf in 1995 een foto van Martin Schenk, een jongeman die aids had, voor de campagne Kan ik jou verleiden tot veilige seks?.


ArtBag

In 2002 begon Stop Aids Now (het huidige Aidsfonds) met de verkoop van de bekende ArtBags in de Bijenkorf. Erwin Olaf maakte één van de drie eerste ArtBags die toen werden gelanceerd. Het betrof een zwart-witfoto van een baby die op handen werd gedragen, uit de serie Chessmen.

De fotograaf stelde in de jaren die volgden ook werken beschikbaar die werden geveild tijdens het Amsterdam Diner. Met het jaarlijkse diner wordt geld opgehaald voor projecten van Aidsfonds. 

Laatste wens

Aidsfonds-donateur Joop Valstar was ernstig ziek, maar had nog een laatste wens: dat Erwin Olaf een portret van hem zou maken. Joop was zo verzwakt dat Erwin bij hem thuis kwam. Joops' goede vriend vertelt: “Joop verzamelde alle kracht die hij in zich had. Zijn blik op de foto’s is zo helder, ongelooflijk. Het was een intense dag, met als resultaat een prachtig portret. Ik vind dat je op die foto kunt zien dat Joop echt heeft gelééfd. Joop heeft zelf de foto alleen digitaal kunnen zien, hij was er tevreden mee. Enkele uren later is hij overleden.”


Aidsfonds wenst alle naasten van Erwin Olaf veel sterkte bij dit grote verlies. Ook wij zullen hem nooit vergeten. De portretten die hij maakte van René Klijn en Joop Valstar hebben een mooie plek op het kantoor van Aidsfonds. 

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie