Joop wilde het verschil maken

Joop Valstar was een sociaal bewogen mens en daarom nam hij Aidsfonds op in zijn testament. Dat was voor hem iets dat vanzelf sprak, hij wilde iets goeds doen via zijn nalatenschap.

6 september 2019

Joop overleed op 72-jarige leeftijd na een kort ziekbed. Galeriehouder Christian Ouwens, met wie hij lang bevriend was, vertelt: “Ik heb hem leren kennen als iemand die heel fijnzinnig en betrokken was. Hij liep niet te koop met het feit dat hij goede doelen steunde, dat vond hij niet nodig. Joop was sinds de jaren negentig donateur van Aidsfonds. Hij was homoseksueel, en hoewel hij nooit over die periode sprak, heeft hij in de jaren tachtig en negentig meegemaakt dat mensen die hij kende aan de ziekte overleden.” Daardoor was het voor hem een logische keuze om Aidsfonds in zijn testament op te nemen.


Zijn laatste wens

Christian vertelt dat Joop een betrokken mens was. In zijn werk als psychotherapeut was dat belangrijk, maar ook daarbuiten toonde hij die eigenschap. “Hij had het goed, en wilde daar iets mee doen voor anderen.”

Vlak voor zijn dood nam Joop een bijzondere beslissing. Christian: “Hij wilde dat Erwin Olaf een portret van hem maakte en vroeg mij dat te regelen. Dat was nog niet zo gemakkelijk, maar het is gelukt. Joop was al heel ziek toen de foto werd gemaakt. Hij kon ook niet meer naar de studio gaan, Erwin Olaf kwam bij hem thuis.”

Nadat de fotoapparatuur was opgesteld, werd Joop uit bed geholpen om te poseren. “Hij verzamelde alle kracht die hij in zich had, terwijl hij eigenlijk heel broos was. Zijn blik op de foto’s is zo helder, ongelooflijk. Het was een intense dag, met als resultaat een prachtig portret. Ik vind dat je op die foto kunt zien dat Joop echt heeft gelééfd. Joop heeft zelf de geselecteerde foto alleen digitaal kunnen zien, hij was er tevreden mee. Enkele uren later is hij overleden.”

"Hij wilde het verschil maken"

Zijn nalatenschap ging deels naar Aidsfonds en naar een aantal andere goede doelen. Aidsfonds zet de donatie in voor wetenschappelijk onderzoek naar de genezing van hiv/aids. Christian: “Joop hield van kunst en cultuur, en was tegelijk bezig met de achterkant van de dingen. Hij keek heel goed naar de wereld om zich heen. Hoe ik hem zou typeren? Hij observeerde en handelde daarnaar. Hij had vrienden om zich heen maar was tegelijk een einzelgänger. Een sociaal bewogen mens, hij wilde het verschil maken.”

Meer weten over nalaten

U kunt de folder 'U kunt iets doen door iets na te laten' vrijblijvend aanvragen. Hierin kunt u nalezen hoe u Aidsfonds in uw testament kunt opnemen. En wat wij met uw bijzondere gift kunnen doen. 

 

stuur mij  de folder per post

Noud informeert u graag

Uiteraard staan we u graag persoonlijk te woord. Bent u van plan Aidsfonds op te nemen in uw testament of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met Noud Rietman, specialist op het gebied van nalaten (020-62 62 669 of 06-531 456 54).

mail Noud  bel Noud 

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie