René Klijn gaf aids in Nederland een gezicht

Iedereen die hem zag optreden bij De Schreeuw van de Leeuw in 1992 zal hem nooit vergeten. De openheid van René Klijn gaf een gezicht aan hiv en aids in ons land.

5 september 2018

De uitzending van de Schreeuw van de Leeuw is vanaf 9 april 2020 terug te zien via NPOstart. 

Het taboe doorbroken

René Klijn was bekend als zanger in de boyband Bam to Bam Bam. Toen hij in november 1992 werd uitgenodigd in het tv-programma De Schreeuw van de Leeuw schreef hij samen met Paul de Leeuw geschiedenis in een openhartig interview over leven met aids. Tijdens de opname van het programma was René al ernstig verzwakt door de gevolgen van de ziekte. Met zijn tv-optreden werden veel Nederlanders voor het eerst geconfronteerd met aids. Door het luchtige en grappige interview over een onderwerp waar voor die tijd niet zo open over werd gesproken, werd het het taboe rond aids in Nederland grotendeels doorbroken. 

 

Mr. Blue

De memorabele uitzending werd afgesloten met een duet van René Klijn en Paul de Leeuw op het nummer Mr. Blue (van de Britse band Yazoo). De versie van Klijn kwam binnen korte tijd na de uitzending  op single uit.

Mr. Blue

De memorabele uitzending werd afgesloten met een duet van René Klijn en Paul de Leeuw op het nummer Mr. Blue (van de Britse band Yazoo). De versie van Klijn kwam binnen korte tijd na de uitzending  op single uit.

Velen werkten belangeloos mee aan de opname zoals Paul de Leeuw, Candy Dulfer, Cor Bakker, John van Eijk en Loïs Lane. Deze uitzending van De Schreeuw van de Leeuw werd onder andere beloond met de "Bronzen Roos" op het Festival van Montreux.  De opbrengst van René’s uitvoering van Mr Blue is bestemd voor de aidsbestrijding.  Aidsfonds ontving in de jaren negentig ruim 223.000 gulden voor wetenschappelijk onderzoek. En nog steeds ontvangt Aidsfonds jaarlijks de royalties van zijn Mr Blue uitvoering.

Een jaar na de tv-opname overleed René, net voor zijn 31e verjaardag, aan de gevolgen van aids.

Ver gekomen, maar we zijn er nog niet

We zijn inmiddels ver gekomen in de strijd tegen aids. Door hiv-remmers kun je met hiv lang en gezond leven, en kun je het virus zelfs niet meer overdragen.

Maar we zijn er nog niet. Jaarlijks overlijden bijna 1 miljoen mensen aan aids. Bijna de helft van alle mensen met hiv wordt nog steeds uitgesloten van levensreddende medicijnen. We moeten zorgen dat iedereen, waar dan ook ter wereld, toegang heeft tot die medicijnen. En tegelijkertijd investeren in onderzoek naar genezing van hiv.

Dat kunnen we niet zonder jouw steun. Help je mee?

 

help mee

Muzikaal eerbetoon

In het voorjaar van 2018 werd het internationale aidscongres AIDS 2018 geopend met het Red Ribbon Concert. Tijdens het concert bracht de band Jellyfish, met zanger Jim van der Zee, een eerbetoon aan René Klijn met een mooie variant op het nummer Mr. Blue. De gehele uitvoering van het lied is hieronder terug te zien.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie