René Klijn gaf aids in Nederland een gezicht

25 jaar geleden, op 5 september 1993, overleed René Klijn (30). Iedereen die hem zag optreden bij De Schreeuw van de Leeuw in 1992 zal hem nooit vergeten. René's openheid gaf een gezicht aan hiv en aids in ons land.

5 september 2018

Het taboe doorbroken

René Klijn was bekend als zanger in de boyband Bam to Bam Bam. Toen hij in november 1992 werd uitgenodigd in het tv-programma De Schreeuw van de Leeuw schreef hij samen met Paul de Leeuw geschiedenis in een openhartig interview over leven met aids. Tijdens de opname van het programma was René al ernstig verzwakt door de gevolgen van de ziekte. Met zijn tv-optreden werden veel Nederlanders voor het eerst geconfronteerd met aids. Door het luchtige en grappige interview over een onderwerp waar voor die tijd niet zo open over werd gesproken, werd het het taboe rond aids in Nederland grotendeels doorbroken. 

Mr. Blue

De memorabele uitzending werd afgesloten met een duet van René Klijn en Paul de Leeuw op het nummer Mr. Blue (van de Britse band Yazoo). De versie van Klijn kwam binnen korte tijd na de uitzending  op single uit. Velen werkten belangeloos mee aan de opname zoals Paul de Leeuw, Candy Dulfer, Cor Bakker, John van Eijk en Loïs Lane. Deze uitzending van De Schreeuw van de Leeuw werd onder andere beloond met de "Bronzen Roos" op het Festival van Montreux.  De opbrengst van René’s uitvoering van Mr Blue is bestemd voor de aidsbestrijding.  Aidsfonds ontving in de jaren negentig ruim 223.000 gulden voor wetenschappelijk onderzoek. En nog steeds ontvangt Aidsfonds jaarlijks de royalties van zijn Mr Blue uitvoering.

Een jaar na de tv-opname overleed René, net voor zijn 31e verjaardag, aan de gevolgen van aids.

 

Muzikaal eerbetoon

In het voorjaar van 2018 werd het internationale aidscongres AIDS 2018 geopend met het Red Ribbon Concert. Tijdens het concert bracht de band Jellyfish, met zanger Jim van der Zee, een eerbetoon aan René Klijn met een mooie variant op het nummer Mr. Blue. De gehele uitvoering van het lied is hieronder terug te zien.

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie