Giro555-noodhulp voor Oekraïners met hiv gaat door

De oorlog in Oekraïne sleept voort en de nood blijft voor veel Oekraïners hoog. Aidsfonds blijft, met de steun van Giro 555, hulp bieden aan Oekraïners met hiv. Zo zorgen we voor psychische hulp, toegang tot medicijnen en basisbenodigdheden.

30 september 2022

In de Oekraïense apotheken zijn nu meer medicijnen beschikbaar in vergelijking met het begin van de oorlog. Maar de prijzen zijn gestegen en veel mensen hebben geen geld om deze te kopen.

Medicijnen en andere zorgmaterialen hebben we naar Oekraïne vervoerd of lokaal inkocht en werden door onze partnerorganisaties uitgedeeld aan mensen die kwetsbaar zijn voor hiv. In de oblast Donetsk werden 12 zorglocaties voorzien van EHBO-kits en benodigdheden om op open vuur te koken. En in de omringende landen Slowakije en Polen zorgen we dat vluchtelingen met hiv worden gekoppeld aan onmisbare zorg.

 

Psychische hulp

De oorlog heeft geleid tot constante stress en angst, waardoor mensen met hiv en andere kwetsbare groepen last hebben van slapeloosheid en depressieve symptomen hebben. Dat heeft ook zijn weerslag op hun hiv-behandeling: mensen slaan maaltijden over, waardoor pillen minder goed werken, of nemen hun medicijnen niet altijd in.

Via verschillende online platforms en in groepssessies in een aantal steden bieden we daarom psychische hulp aan zo’n 10.000 mensen met hiv, onder wie veel jongeren.

 

Winter in aantocht

We verwachten dat hulp hard nodig blijft in de komende maanden. Met de winter in aantocht is het belangrijk dat schuilkelders en andere voorzieningen die veilig zijn voor mensen met hiv goed bevoorraad zijn. We zullen doorgaan met het verstrekken van medicijnen en basisbenodigdheden. We verwachten ook een grotere vraag naar zowel medicijnen, als basisbenodigdheden als mentale ondersteuning in de onlangs bevrijde gebieden, waar de infrastructuur werd vernietigd door de bezetter. Met de steun van Giro 555 zullen we ons ook daar voor inzetten.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie