Hiv-bestrijding Nederland laat kansen liggen

Het aantal nieuwe hiv-infecties in Nederland daalt beperkt en langzaam. In 2016 opnieuw 820 nieuwe diagnoses, maar enkele tientallen minder dan in 2015. Bij een op de drie homomannen en meer dan de helft van de heteroseksuele mannen start de hiv-behandeling erg laat. Een derde van de nieuwe diagnoses onder homomannen in Amsterdam betreft een recente infectie. Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde cijfers van de Stichting Hiv Monitoring.

Deze cijfers zijn zorgwekkend en laten duidelijk zien dat we kansen laten liggen om een einde te maken aan de hiv-epidemie in Nederland.

Hiv succesvol onderdrukt
Stichting Hiv Monitoring rapporteert als positieve ontwikkeling dat bijna alle mensen bij wie hiv wordt gevonden meestal binnen enkele weken tot maanden starten met de behandeling met hiv-remmers. Hierdoor lukt het om bij meer mensen het hiv-virus succesvol te onderdrukken. Dat is van essentieel belang omdat een onderdrukt hiv-virus zorgt voor een lang en gezond leven én tegelijk verdere overdracht voorkomt. Snel testen en direct behandelen is, naast preventie, de manier om de epidemie te stoppen. 

Hiv niet tijdig gevonden
Naar schatting zijn 2.600 mensen met hiv in Nederland niet op de hoogte van hun hiv-status. Echt zorgelijk is daarom het grote aantal mensen dat erg laat in hiv-zorg komt. Een derde van de homomannen, meer dan de helft van de heteroseksuele mannen en bijna de helft van de vrouwen heeft op moment van de hiv-diagnose al een verminderd afweersysteem of zelfs aids. Sterfte aan aids komt in Nederland niet vaak meer voor, maar is meestal het gevolg van te laat beginnen met de behandeling.

“In Nederland pakken we niet alle kansen: hiv-infecties vroegtijdig vinden en behandelen, zo essentieel om de epidemie te stoppen, lukt beter in Amsterdam dankzij het H-TEAM, maar veel minder in de rest van Nederland!" Aldus Louise van Deth, directeur van Aidsfonds - Soa Aids Nederland. 

"Ook bij de preventie van hiv zetten we nog steeds niet alle middelen in. Steden als San Francisco en Londen laten zien dat je met de inzet van alle beschikbare preventiemiddelen een snelle en scherpe daling van het aantal nieuwe hiv-infecties kan behalen. In dat pakket hoort PrEP, de hiv-preventiepil. Toegang tot die pil is in Nederland nog steeds beperkt omdat vergoeding hier niet is geregeld. Dat is onverantwoord.”

Een einde aan de hiv-epidemie in Nederland
We hebben alle middelen voorhanden om het einde van de hiv-epidemie te bereiken in Nederland. Dan moeten we wel de aanpak van hiv in de drie grote steden versnellen; 44% van alle mensen met hiv komt uit Amsterdam, Rotterdam of Den Haag. In Amsterdam worden hiv-infecties onder homomannen vroeger gevonden dan in de rest van het land, mede dankzij de inspanningen van het H-team project, dat toewerkt naar een stad zonder nieuwe hiv-infecties. Daarnaast is een andere aanpak nodig voor niet stedelijke gebieden in het Noorden, Oosten en Zuiden van Nederland.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie