Hiv-zelftests in de apotheek

Afgelopen weekend was in het nieuws dat Nederlanders tegenwoordig bij gespecialiseerde apotheken terecht kunnen voor een hiv-zelftest. Aidsfonds juicht deze ontwikkeling toe. Hiv-zelftests maken het doen van een hiv-test laagdrempeliger. Al kleven aan deze vorm van testen verschillende nadelen.

Aidsfonds vindt daarom dat je voor hiv- en andere soa-testen het beste af bent bij je huisarts of GGD. Daar kun je rekenen op goede begeleiding en nazorg. Voor iedereen die om wat voor reden dan ook niet naar de huisarts of GGD kan, is de hiv-zelftest een alternatief.

Op dit moment kopen mensen hiv-zelftests op internet. De verkoop van deze tests, zonder tussenkomst van een arts of apotheker, is in Nederland echter illegaal. Bovendien zijn slechts enkele thuistests betrouwbaar.

De test die nu via de apotheken wordt aangeboden is, mits goed begeleid en uitgevoerd, betrouwbaar. Belangrijk is wel dat apothekers de juiste informatie geven over het gebruik van de hiv-zelftest. Kopers van de test moeten bijvoorbeeld weten dat zij meteen naar een arts moeten voor een bevestigingstest als zij volgens de thuistest hiv blijken te hebben.

Lees waar je allemaal terecht kunt voor een hiv-test. 

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie