Hof Oeganda houdt antihomowet met doodstraf in stand

Het Grondwettelijk Hof van Oeganda heeft een door activisten aangespannen zaak tegen de nieuwe antihomowet verworpen. De doodstraf op zogenaamde ‘verergerde homoseksualiteit’ blijft daarmee staan. De wet maakt toegang tot hiv-preventie en -zorg voor lhbtiq’ers gevaarlijk of onmogelijk, omdat ze risico lopen op arrestatie of erger.

Oeganda’s nieuwe anti-lhbtiq-wet werd vorig jaar werd afgelopen jaar onder veel internationaal protest aangenomen.  Oegandese activisten, gesteund door onder meer Aidsfonds, spanden een zaak aan tegen de wet. Want, zo zien we: de wet druist in tegen een lange lijst van rechten, waaronder gelijkheid, waardigheid, privacy en gezondheid. 

Recht op gezondheid

Het Hof voerde naar aanleiding van de zaak slechts enkele wijzigingen door. Eén daarvan is het schrappen van de bepaling dat lhbtiq-ers aangegeven moeten worden bij de politie. Daarmee zegt de rechter het recht op gezondheid te willen beschermen.

Dat lijkt misschien een lichtpuntje, maar, zegt queer activist Richard Lusimbo: “Dit is pure hypocrisie.” Het criminaliseren van lhbtiq-ers legitimeert discriminatie onder het Oegandese publiek, zegt hij. “En dat is dus inclusief die zorgmedewerkers die ons zouden moeten behandelen. Het schrappen van deze bepaling zal ons niet beschermen. We gáán geweigerd worden in de zorg. Dit is een schijnvertoning om donoren te overtuigen financiering weer op te starten.”

Meer geweld

Al sinds de wet werd voorgesteld, is geweld tegen lhbtiq-ers toegenomen in Oeganda. De politie heeft massa-arrestaties uitgevoerd bij evenementen en zelfs in een daklozenopvang. Veel mensen zijn ondergedoken en organisaties zijn gedwongen te stoppen of hun werk in het geheim voort te zetten.


Iedereen heeft recht op goede zorg

Door uitsluiting en discriminerende wetten krijgen lhbtiq'ers in veel landen niet de zorg die ze nodig hebben. Wij vinden dat iedereen recht heeft op levensreddende zorg. Jij toch ook? Help mee met een donatie.

Doneer nu
Aidsfonds

Contact